Уилям Шатнър знае доста неща за технологиите - актьорът е известен най-вече с ролята си на смелия капитан Джеймс Кърк в класическия сериал "Стар Трек", който дебютира още през 1966 г. Именно този сериал показа за пръв път на зрителите идеи като междугалактически пътувания, космически кораби и поредица от футуристични джаджи.

Сега, почти 50 години след появата на сериала, някои от тези невъзможни тогава концепции вече съществуват в реалния живот - неща като автоматични врати и мобилни телефони не учудват никого. И въпреки че все още не използваме телепортиращи устройства и не пътуваме към далечни звезди, Шатнър смята, че тези технологии няма да останат задълго ограничени до въображението на сценаристите и появата им е въпрос на време.

"Тези концепции не са невъзможни", казва той и припомня, че революционният дизайн на кораба "Ентърпрайз" дори е бил изучаван от учени, които са се интересували от много от детайлите. По думите на Шатнър дори представители на военноморските сили на САЩ са копирали командния пулт на кораба.

"Въпреки че някои концепции все още ни изглеждат абсурдни от научна гледна точка, всичко е възможно благодарение на квантовата физика", твърди Шатнър, говорейки за евентуалната телепортация на жив човек.

Виж още: Бихте ли живели в град, построен от Google?