Интеграцията на нови технологии в сегашните градове е бавен и труден процес, но какво да кажем за градовете на бъдещето?

Alphabet, компанията - майка на Google, има план да създаде собствена технологична утопия. Задачата да намери подходяща пробна локация за "технологичен район", който да демонстрира как би изглеждал един бъдещ умен град, е поверена на Sidewalk Labs.

В проекта участват над 100 експерти по планиране, учени и инженери, като сред тях са изпълнителният директор на строителната компания Lennar Стюарт Милър, директорът на Institute of the Future Антъни Таунзънд, икономистът от Харвард Ед Глейзър и др. Консултантската компания McKinsey също ще дава съвети. Проектът се нарича Project Sidewalk и се очаква до няколко седмици стартът му да бъде даден лично от изпълнителния директор на Аlphabet Лари Пейдж.

Когато това стане, следващата стъпка е търсенето на подходяща локация за проекта. За целта ще бъдат разгледани няколко кандидатури на окръзи в различни американски щати. На този етап фаворити са локации близо до Денвър и Детройт.

Този "технологичен район" ще бъде място на комплексни тестове за различни технологии на града на бъдещето, сред които самоуправляващи се коли и супербърз интернет.

Виж още: Когато домът стане по-умен от всички нас