Очевидно роботите все още имат базови проблеми с навигацията в реални условия. По време на кръг от сезонната надпревара с роботизирани коли екипът на SIT Acronis Autonomous изживя неприятен инцидент, когато негова самоуправляваща се кола реши да се забие челно в предпазна стена. Засега не е ясно какво е довело до инцидента, но със сигурност това не са лоши условия на пистата – колата взема дълъг завой и не се е надпреварвала с други автомобили, когато се е случила катастрофата.

Тази кола не е единствената с проблем по време на състезанието. Автомобил на Autonomous Racing Graz имаше проблеми с позиционирането, поради които на практика се „загуби“ на трасето и набързо излезе от надпреварата. При общо пет коли на пистата проблеми в две от тях не е никак добра статистика.

Да видиш как кола робот прави непредизвикана грешка, определено е забавно, но също така ясно показва предизвикателствата пред това да пуснеш изкуствен интелект на истинска състезателна писта. За разлика от колите без шофьори на шосето, автономните самоуправляващи се автомобили трябва често да се движат с висока скорост, което им дава по-малко време да вземат решения и да реагират на опасности. Тази автономна надпревара се опитва да реши именно този проблем, като отборите се учат от провали като тези, за да подобрят своя изкуствен интелект до момент, когато той ще може да се движи по пистата грациозно, без да изправя косите на инженерите.  

Снимка: Roborace, Twitch

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

Тагове: