Шотладската дестилерия Ardbeg сподели официално резултатите от експериментите си с космическо уиски. Компанията производител изпрати напитката в орбита на борда на Международната космическа станция, за да изследва ефектите на микрогравитацията върху качествата на напитката. Резултатите вече са налице, макар и не особено обнадеждаващи за бъдещето на космическите напитки.

След престоя си в микрогравитация, уискито има осезаемо различен вкус от това, което е отлежавало на Земята. Докато земната напитка има дървесни тонове и послевкус на сладък дим, космическият й еквивалент напомня повече на опушени плодове, изгоряла гума и таблетки за гърло. Особеният коктейл от аромати се дължи на промененото киселинно съдържание на напитката. Според Ardbeg експериментът е успешен, въпреки неприятният вкус на уискито. Дестилерията вероятно ще използва опита за разработване на нова техника за оценяване на възрастта и качеството на уискито.

Знаете ли, че Китай планира да кацне на тъмната страна на Луната?