Да, случи се. След години на разчитане на компютърно генерирани изображения учените, използващи телескопа Event Horizon, са заснели първия реален образ на черна дупка. Картината на супермасивната черна дупка в галактиката Messier 87 (на разстояние от около 55 милиона светлинни години) показва "сянката", създадена, когато хоризонтът на събитията се огъва и засмуква светлината. Това също така потвърждава, че черната дупка е наистина огромна, с маса 6.5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Както може да си представите, заснемането на подобно изображение e сложен процес - изисква сътрудничество на учени от цял свят, което не беше възможно доскоро.

Изображението налага свързването на осем съществуващи телескопа на голяма височина, включително тези в Чили и Антарктика, за да се достигне достатъчно висока ъглова разделителна способност, за да се улови такъв сравнително компактен обект (хоризонтът на събитията е с диаметър "само" 35 милиарда км) на екстремни разстояния. Тази техника (интерферометрия) също включва синхронизиране на атомни часовници и дори възползване от въртенето на Земята. Суперкомпютрите в Института "Макс Планк" и обсерваторията на Масачузетския технологичен институт трябваше да комбинират "петабайти" от сурови данни от телескопите.

Никой не знае как точно се създава яркият пръстен около дупката. Още по-интригуващ е въпросът, какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка. Екипът също визуализира свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика - Млечния път.

Това е неясен образ, но подкрепя това, което теорията на общата относителност предвижда от десетилетия. Той обещава да хвърли повече светлина и върху черните дупки и теоретичното ни знание трябва да се подобри. В бъдеще телескопът Event Horizon ще има "значително повишена чувствителност", тъй като телескопът на Гренландия, обсерваторията на IRAM NOEMA и телескопът Kitt Peak се присъединяват към работния процес.