Роботите стават все по-разпространени в нашето ежедневие. Поредното свидетелство за това е първият робот пожарникар в САЩ, който ще заработи съвсем скоро в пожарната в Лос Анджелис.

Той се нарича Thermite RS3, тежи близо 2 тона, но е с размерите на кола Smart. Създателите от Boston Dynamics обещават висока степен на маневреност, независимо дали минава през врати или стени. Роботът разполага с оръдие, което изстрелва вода или пяна. Той се управлява дистанционно и може да изкара до 20 часа без презареждане.

Властите в големия град вече тестваха робота по време на пожар в две сгради в центъра на Лос Анджелис. Там той работи заедно със 130 пожарникари, помагайки да се разчистят отпадъците в обгорелите сгради. Ако Thermite RS3 ви прилича повече на танк, отколкото на типично пожарно оборудване, това е така, защото неговият дизайн е адаптиран от машина на американската армия, използвана за обезвреждане на експлозиви в Ирак и Афганистан. На цена от 27 200 долара той не е съвсем евтин и властите в Лос Анджелис ще искат да го пробват максимално, преди да се решат на втора покупка.

Снимка: LAFD

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs. робот