Disney може би не е толкова известна с усилията си в областта на роботиката, колкото Boston Dynamics, тъй като те се прилагат предимно само за развлекателни цели (и деликатно пренаписване на историята и цензура на неудобни днес произведения), но последният робот на гиганта, който се появи на сцената, е симпатичен скейтър. Той беше представен на SXSW 2023 по време на презентацията "Изкуството и науката" на разказването на истории от председателя на парковете на Disney Джош д'Амаро заедно с инженерите Морган Поуп и Тони Дохи.

Триото разказа за усилията на Disney за създаване на динамични роботи, които могат да изпълняват различни задачи. Те могат да варират от изхвърляне на няколко метра във въздуха, докато правят салто, до спускане от същата височина без предпазна мрежа.

Роботът, който прилича на героинята Джуди Хопс от Zootopia, е облечен с ролкови кънки и каска, направи на сцената влизане в стил The Ring, макар не толкова страшно. Той изпълзя от дървена кутия, когато Поуп се опитваше да обясни, че "роботиката е свързана с прецизност, повторяемост и нечовешко съвършенство". Един от триковете в ръкава му е, че роботът може да се изправя сам, след като е паднал на земята.

"Това е последното ни усилие в създаването на роботи, които според нас могат да имат емоционална връзка с нашите гости", каза Поуп пред аудиторията. Disney използва високоефективни материали и използва ефектите на механичното мащабиране, за да направи робота по-динамичен и издръжлив. Също така материалите събират и данни за улавяне на движението, така че роботът да може да представя "изпълнения, в които са вложени емоции".

Всички тези фактори са важни за изграждането на цялостната индивидуалност на робота. Очаква се през 2023 г. в Disneyland в Шанхай да бъде открита атракция на тема Zootopia. Засега обаче не се знае дали този симпатичен робот ще присъства там, за да развеселява децата.

Снимка: Disney

Виж още: Киберпънк имплантите за хора стават все по-реални (ВИДЕО)