В края на октомври огромно парче лед се счупи от ледника на Пайн Айлънд в Антарктида и формира айсберг, наречен B-46 от Националния център за изследвания на леда на САЩ. По-рано тази седмица самолет от операцията IceBridge на NASA прелетя над айсберга, давайки на хората първия поглед към плаващия лед и неговите безпрецедентни размери.

Екипът на IceBridge на NASA е прекарал години, за да проследява ледът на Земята, включително ледниците, като прави редовни полети със самолет DC-8 на космическата агенция. Един от тези предварително определени полети се проведе по-рано тази седмица и се случи да премине през пътя на току що отчупения лед. Екипът улови зашеметяващата снимка на гигантския айсберг и го сподели с обществеността.

Според американския Национален център за изследвания на леда, айсбергът е с размери 66 квадратни морски мили, което е около 95 квадратни километра; като референтна рамка, това е само малко по-малко от милионния град Бостън.

Както показва изображението, основният айсберг вече е започнал да се разпада на малки парчета. Това е продължение на предишната пукнатина, която беше забелязана в края на 2016 г.; това в крайна сметка доведе до обособяването на айсберга B-44, който се разпадна през септември 2017 г.

Учените не забелязаха разцеплението на Б-46 до септември 2018 г. и само няколко седмици по-късно айсбергът се отдели. Според NASA, това е поредното такова събитие, като предишните са се случили през 2013 г. и 2015 г.

Отчупванията сами по себе си не са проблематични, но NASA следи леда за признаци, че айсбергите се формират по-бързо. Космическата агенция казва, че преди айсберга през 2013 г. този ледник е преживял само едно важно отчупване приблизително на всеки шест години.