ТV сериалите през 2020 г. приличат малко на отражение на случващото се през тази странна година. В тях има за всеки по нещо: екзистенциални теми, футуризъм, задължителната щипка насилие, социални коментари и др. Намираме се във време, в което телевизията е по-необходима от всякога - независимо дали за да се свържете със света, или да прекъснете връзката с малко фантазия. И за щастие това също е време в човешката история, когато имаме повече достъп до телевизия от всякога. Да се ориентираш в този пъстър каталог понякога не е никак лесно, но затова запретнахме ръкави и ето нашите скромни предложения за десетте най-добри сериала на 2020 г. до момента.

Не забравяйте, че до края на тази необичайна година все още има доста време, така че със сигурност на малкия екран могат да изгреят още приятни изненади.

Но да не губим време; ето нашите номинации.

I May Destroy You

Въпреки че все още е в средата на първия си сезон, това творение на BBC One и HBO от Михаела Коел е едно от водещите за най-добрата нова ТV серия от 2020 г. Коел участва като Арабела: жена, която една вечер е упоена, водещо до сексуално посегателство над нея. Драматичната поредица следва Арабела, докато тя се опитва да събере спомените си от нападението и да осмисли статута си на оцеляла от сексуално посегателство. Сериалът изглежда малко тежък на повърхността, но сценарият и изпълнението успяват да отнемат бруталността на гнусното престъпление и го обвиват в смесица от уязвимост, сила и мрачен хумор, създавайки нещо толкова различно от историите на оцелелите, които сте виждали в миналото.

I'll Be Gone in the Dark

Историята на „Убиеца от Голдън стейт“ е поразителна. В продължение на повече от десетилетие неизвестно чудовище изнасилва 50 жени и убива още 13 в щата Калифорния. Години по-късно една жена на име Мишел Макнамара се вманиачава по случая, като го връща в публичното пространство с неоспорими доказателства. Нейната работа, хронифицирана в книгата I'll Be Gone in the Dark, вдъхновява едноименния документален филм за HBO. Поредицата от шест части разкрива обширната разследваща работа на Макнамара, ненавременната ѝ кончина, арестуването на Джоузеф Джеймс Деанджело и най-важното: как оцелелите от набезите на Деанджело успяват да се справят толкова години по-късно.

Perry Mason

Този минисериал на HBO с участието на Матю Рийс предоставя зашеметяваща и стилна актуализация на драмата в съдебната зала на CBS от средата на миналия век. Това, което понякога липсва на сериала като по-стегнат разказ, е компенсирано от невероятните таланти на Рийс, Джон Литгоу и Татяна Маслани. Добавете към това атмосферата на сериала в стил ноар, и сравнително лекомисленият сериал има всичко, от което се нуждае, за да бъде актуален през 2020 г.

The Great

Екатерина Велика има силен ТV момент. В края на миналата година руската владетелка дойде по HBO в Catherine: минисериал от четири части с участието на Хелън Мирън като легендарната императрица в залеза на живота си. В противоположния край на спектъра е тазгодишната Екатерина: по Hulu тръгна The Great: 10-епизодна историческа комедия с участието на Ел Фанинг, когато младата германска принцеса е изпратена в Русия, за да стане булка за развратения и опасен император Петър III. Фанинг е сензационна като наивната и идеалистична Екатерина, чиито илюзии за любовта и брака бързо се разсейват от реалността, че Петър е насилник, капризен, глупав - и опасност за Русия. Тя решава да го детронира и да поеме короната като визионер - владетел на по-прогресивна Русия, но да си деспот никога не е лесно. Никълъс Хълт е страхотен като Петър, внасящ нюанси на причудлива жестокост към изкушенията на руския двор.

Cheer

Екипът зад Last Chance U пренесе своя стил на създаване на документални филми в света на конкурентните колежански мажоретки с Cheer: 6-сериен документален филм на Netflix за Cheer Team от Naorsro College Bulldogs от Корсикана, Тексас. Заснет в течение на една академична година, водеща до националното състезание в Дейтона Бийч, сериалът проектира спиращата дъха атлетичност на спорт, твърде често смятан за несериозен. Всеки епизод е майсторски клас за обучение на зрителите за основите на мажоретките. Cheer се отличава с намирането на лични истории на фона на отбора, като всеки епизод описва дългия, криволичещ и често болезнен път на една или друга мажоретка.

The Last Dance

Уникален поглед отвътре към шампионската династия на "Биковете" от Чикаго, който ни показва, че понякога успехът се измерва с това, колко те мразят останалите. Ексклузивни кадри от живота на Негово въздушно височество Майкъл Джордан, вечния втори Скоти Пипън и Денис Родман, превърнал в изкуство един елемент от баскетбола. Плюс неостаряващия Фил Джаксън и неговата философска рецепта за опитомяване на необузданите таланти. The Last Dance е нещо повече от филм за "Чикаго Булс"; той е поглед към златните години на Лигата на извънземните, които никога вече няма да се върнат.

What We Do in the Shadows

Първият сезон на телевизионната адаптация на любимата ни вампирска комедия на Таика Уайтити беше чудесен пример за това, как тази история може да работи в епизодичен формат. Но вторият сезон изведе шоуто до нови висини, откривайки емоциите и хумора на най-невероятно място: в група от некомпетентни вампири в Стейтън Айлънд.

Upload

Upload на Amazon следва тенденцията на телевизионни сериали, които изследват пресечната точка на човечеството и технологиите. По-конкретно един човек, качен в облака след преждевременната му смърт при подозрителен автомобилен инцидент. Неговото "качване" се спонсорира от богатата му приятелка - болезнено нарцистична жена, която изглежда страда от липса на човечност, която подхранва проекта. Това, което сериалът и тяхната връзка развиват, все пак е сложен поглед върху това, как хората гледат на смъртността и желанието да бъдем богове по наш собствен дизайн. С равни части хумор, романтика и научна фантастика Upload е един от най-лесните за гледане сериали по телевизията тази година.

Tiger King

Tiger King навлезе в популярната култура във време, когато светът наистина се нуждаеше от разсейване и ако една история има силата да привлече вниманието, това е странната приказка за Джоузеф Малдонадо-Пасаж (по-известен като Джо Екзотик). Той е собственик на най-известния развъдник за тигри в Америка. Създава парк в Оклахома, който първоначално е бил предназначен за отглеждане на коне, но не след дълго се превръща в най-голямата частна зоологическа градина. Документалният филм на Netflix разглежда една малка общност от любители на големите котки, в която се включват Джо Екзотик и Карол Баскин, която е известна със своите природозащитни дейности и е собственик на парка Big Cat Rescue. Тя обвинява Джо, че е малтретирал животни и ги е използвал за свое забавление.

Hunters

Hunters на Amazon Prime пробужда малко смесени емоции, защото, от една страна, това е невероятен сериал с доста готина история: през 70-те години в Америка ловци на нацисти откриват, че в Съединените щати се изгражда Четвърти райх; тяхната мисия е да го спрат. Страхотно, нали? Но също така той възхвалява и се опитва да преувеличи предишните тактики, използвани от нацистите, което... не е готино. Дори въпреки това Hunters има усещане за филм на Тарантино, звезди като Логан Лерман и Ал Пачино и е продуциран отчасти от Джордан Пийл. Освен това сериалът подчертава тъмен период от историята на Съюзниците, които наистина довеждат нацистите в САЩ за специализирана работа в НАСА и военните лаборатории.

Тагове: