Заради пандемията и липсата на филми по кината Академията промени правилата за „Оскарите“ през 2021 г. Засега само временно за статуетка ще могат да се квалифицират и филми, които не са били излъчвани в киносалоните.

Това не означава, че всеки филм, излъчван по стрийминг услугите, ще може да бъде отличен. Правилото е, че ако се е озовал направо там, трябва преди това да е имал планирано излъчване по кината. Това е много близко до обичайното правило. То гласи, че за да се квалифицира даден филм, трябва поне седмица да се е излъчвал на голям екран в Лос Анджелис. Това значи, че филм като Trolls World Tour, който заради Covid-19 не можа да достигне киносалоните, ще може да спечели „Оскар“. Въпреки че излезе директно на дигитален носител.  

Това е само временно решение. Когато ситуацията се нормализира, старото правило за седемдневно излъчване в LA се връща. Академията обаче планира да го облекчи малко, като позволи филми, излъчвани в Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Маями и Атланта, също да се квалифицират.

Вижте още: Номинирана за "Оскар" звезда ще грее във филма по Uncharted