Поне един iPhone 13 модел тази есен се очаква да бъде без порт за зареждане. За да подготви потребителите за подобен дизайн, серията iPhone 12 вече се продава без зарядно в кутията, а заедно с нея видяхме новите магнитни аксесоари на MagSafe. Един от тях е зарядно с USB-C порт за 39 долара.

Според нова информация Apple усилено работи по начини за това, как потребителите да имат достъп до данните на своя iPhone без портове без да се налага да го изпращат в сервиз. Тази нова функция се нарича Internet Recovery. И когато я откривате, вашият iPhone се свързва с iTunes акаунта ви за извличане и възстановяване на данни. Друг вариант е бил използването на Bluetooth връзка за прехвърляне на файловете, но тя е бавна, ненадеждна и несигурна.

Голямото предизвикателство пред инженерите е да вградят безжичен достъп до данните на iPhone без портове. Apple Watch има скрит порт там, където каишката се закача за часовника, и Apple го използва за такъв достъп. За новия iPhone се обмисля скрит порт на гърба на слота за SIM карта.

В крайна сметка компанията ще трябва да реши дали хардуерно или софтуерното решение е по-добрият вариант. Предвид ще бъдат взети показатели като скорост, сигурност, лекота на използване и др. Все още сме в началото на годината и Apple може да отложи взимането на такова важно решение за новите iPhone модели, особено като вече знаем, че преди две години гигантът реши в последния момент да не включи обратно безжично зареждане в тогавашните модели.

Снимка: shutterstock

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

Тагове: