Както се очакваше, Apple потвърди, че iPhone ще приеме USB-C порт за зареждане в бъдеще. Знаехме, че това ще бъде така, след като Европейският съюз гласува да наложи общ стандарт за зареждане на устройства до края на 2024 г. Сега Apple потвърди за първи път, че ще възприеме технологията.

По време на интервю за The Wall Street Journal старши вицепрезидентът на Apple по световен маркетинг Грег Джосвиак говори за технологията, казвайки: „Очевидно ще трябва да се съобразим; нямаме избор“. Apple заяви за Reuters през 2021 г., че смята, че този ход ще означава повече електронни отпадъци благодарение на прехода от Lightning кабели. В изявлението също се казва, че този ход „задушава иновациите, вместо да ги насърчава“.

Говорейки за времевата линия на това кой iPhone ще бъде първият, който ще види превключването, Джосвиак казва: „Европейците са тези, които диктуват кога ще стане това за европейските клиенти“. Европейският закон гласи, че Apple ще трябва да премине към стандарта до есента на 2024 г., което вероятно ще даде на Apple още едно поколение iPhone устройства, преди да го направи. Възможно е моделът iPhone от 2024 г. да направи промяната или тя може да бъде запазена за 2025 г.

Фразите на Джосвиак обаче са интересни за европейските клиенти на гиганта. Възможно ли е Apple да включи само USB-C порта на телефона, продаван в региона, и да запази Lightning адаптера за други пазари, като например Съединените щати? Би било сложна операция, но Apple в крайна сметка може да избере нея, вместо да включва USB-C на всички смартфони. Може да четем твърде много в думите на Джосвиак, но със сигурност звучи сякаш компанията може да избере този път.

Някои спекулират, че iPhone може да премине към дизайн без портове, преди да приеме USB-C. Коментарите на Джосвиак са ясни и показват, че Apple не са доволни от този ход. Изглежда, че гигантът ще продължи да коментира публично това и неприязънта си към действията на Европейския съюз в тази област. Очаквайте да видите iPhone с USB-C порт през следващите две години, но вашето местоположение може да диктува дали можете да го купите.

Снимка: Unsplash

Виж още: ЕС готви нови забрани и за телевизорите