VK, руският технологичен конгломерат зад социална мрежа със стотици милиони изтегляния, наречена VKontakte, сигнализира, че приложенията му са премахнати от App Store на Apple. В изявлението се казва, че „някои VK приложения са блокирани от Apple“, но че „ще продължи да разработва и поддържа приложения за iOS“. Руското министерство по цифровите въпроси заяви пред контролираната от държавата медия RT, че разследва „причините за изтриването на VK приложения и акаунти на разработчици, подчертавайки социалната значимост и мащаба на използване на услугите, предоставяни от руската компания“. Приложенията все още са налични в Play Store на Google.  
Откакто Русия нахлу в Украйна, множество големи технологични компании санкционират руската държава по един или друг начин. Интересното е, че всеки път тя приема въпросните санкции доста лично и винаги отговаря с още по-сериозни наказания. Така например правителството блокира няколко американски социални медии, включително Instagram, Facebook и Twitter.  
От своя страна VKontakte беше създадена през 2006 г. от Павел Дуров, който в крайна сметка беше изгонен от компанията, заявявайки, че няма връщане назад, защото е отказал да сътрудничи на правителството. След това той се фокусира върху приложението си за криптирани съобщения, Telegram.

 
Apple бяха сред първите компании, които решиха да затворят официалните си магазини в Русия и да ограничат голяма част от услугите си на територията на държавата. Следователно руският пазар все още не е видял (поне не официално) новата серия iPhone 14. Премахването на приложенията на VK от Apple означава, че руските потребители на iPhone вече нямат достъп до приложението за петия най-популярен сайт в страната според SimilarWeb, както и до други приложения от VK като Mail.ru, VK Music и Youla classifieds. Това действие съвсем допълва изолацията на руските потребители. Според данни на Interfax приложенията може да продължат да работят, но може да има проблеми с известията и плащанията.  
Ситуацията допълнително се заплита, защото според Interfax VK е продала активите на игралното си подразделение My.Games на ръководителя на LETA Capital Александър Чачава, руски бизнесмен, който е базиран на Каймановите острови и е успял да намери 642 милиона долара, за да приключи сделката. Той ще продължи да се управлява от ръководители, които вече са на мястото си, а VK го рекламираше като руска алтернатива на Steam и Epic Games Store, след като санкциите блокираха много продажби на цифрови игри в страната. 

Снимки: VKontakte

Виж още: Украйна предупреждава, че Русия планира масивни кибератаки срещу инфраструктурата на държавата