Месец след като крипто борсата FTX подаде молба за банкрут, Райън Пиндер, главният прокурор на Бахамските острови, обяви ареста на нейния основател и бивш главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрид. Срещу него са повдигнати наказателни обвинения, за които САЩ са уведомили Бахамските острови, като е изпратено съобщение за потенциално искане за екстрадиране.  


Сривът на FTX разкри, че съдружниците изглежда са използвали клиентски депозити, за да подкрепят друг свой бизнес - търговската фирма Alameda Research. Проучването на FTX разкри, че липсват средства за разплащане с клиентите и борсата изненадващо приключи своята дейност.  
Сам Банкман-Фрид трябваше да свидетелства в изслушвания в Конгреса тази седмица, като през последните седмици беше на привидно непрекъсната медийна обиколка от интервюта, опитвайки се да обясни какво се е случило в бизнес, който за известно време го направи един от световните най-млади милиардери. Интересно е, че в едно от тях той споделя, че не мисли, че ще бъде арестуван - и това само няколко часа преди това да се случи в действителност.  
Джон Дж. Рей III, който пое случая и чиито пълномощия включват надзор на корпоративното почистване след срива на Enron, коментира: „Никога в кариерата си не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, както се случи тук“. 

 

Снимки: Unsplash

Виж още: Малуерът Zombinder заразява иначе проверени Android приложения