Всеки фен на Star Wars (“Междузвездни войни“) вече е отбелязал датата 16 декември в календара си. Аз знам, че съм го направил със сигурност. Причината е, че тогава ще се появи един интересен проект на Disney – първият от поредица филми, част от света на любимата ни космическа опера. Всички обичаме главните действащи лица, но светът, създаден от Джордж Лукас, е толкова богат и необятен, изпълнен с толкова герои и сюжетни нишки, че трудно можем да повярваме, че всичко интересно се изчерпва с техните съдби (тук имам предвид пълнометражните филми, а не огромното количество комикси, анимационни сериали и книга, голяма част от които Disney извади от канона на Star Wars). Доколко тази филмова поредица ще бъде успешна, може би зависи именно от Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: История от „Междузвездни войни“). Ако мога да разчитам на последния трейлър, очакванията ми са силно завишени. Краткият клип е нищо по-малко от впечатляващ.

Новият трейлър ни разкрива малка част от историята на силната героиня Джин Ерсо (изиграна от Фелисити Джоунс), която има много по-лична причина да се изправи срещу Империята и най-мощното й оръжие - „Звездата на смъртта“. Клипът започва с имперските войски, които напредват към ферма. Гален Ерсо (Мадс Микелсен) успокоява дъщеря си точно преди да бъде отведен. Вижте и самия клип:

 

 

Събитията в Rogue One са преди „Междузвездни войни: Нова надежда“ и проследяват премеждията на екип бунтовници, които трябва да откраднат плановете на „Звездата на смъртта“ (тези, които в началото на Епизод IV се намират в принцеса Лея). От Disney не прекаляват с шума около Rogue One, определяйки го основно като експеримент – коментар, направен от изпълнителния директор на компанията Боб Айгър. Въпреки това си личи вниманието към проекта, за което голяма заслуга има и режисьорът Гарет Едуардс. Той притежава обхващащ визуален стил, познат ни от предишните му продукции - „Чудовища“ (Monsters) и „Годзила“ (Godzilla). Макар вторият да разочарова на определени нива, със сигурност впечатли със своята визуална естетика.

Какви са очакванията ви за Rogue One: A Star Wars Story? Базирайки се на трейлъра, очаквам за първи път истински да се потопим във войната. Онази, в която не само се водят битки на бойното поле, но и тази, в която всеки води всекидневни сражения, която разбива семейства. Трейлърът загатва и именно за тази по-личностна битка, която допълнително ще донесе драма и тежест на филма.

Следващите проекти на Disney, които ще се развиват извън основната сюжетна линия, включват самостоятелен филм за младия Хан Соло, който ще атакува кината през 2018 година, а две години по-късно ще се появи и трета лента с неизвестен сюжет. Според слуховете главно действащо лице в нея ще е Боба Фет, но това остава непотвърдено.

Следващият филм от поредицата "Хищникът" ще разполага със солиден бюджет.