Публикувано бе най-новото проучване за хардуера на Steam, което винаги е интересна витрина на предпочитанията на РС геймърите. Основните резултати за август 2022 г. показват, че Nvidia продължава да доминира на пазара за графични процесори, докато Windows 11 се възприема все повече.

Ако погледнем резултатите от GPU статистиките, уважаваната GTX 1060 остава най-широко използваната карта, въпреки че бавно се оттегля от някои платформи. Серията RTX 30 набира пазарен дял – 3060 държеше около 4–5% между май и юли, но скочи до над 6% през август. 3050, 3060 Ti и 3070 също отбелязаха печалби. Това със сигурност е резултат от падащите цени, което ни дава възможност най-накрая да надстроим нашите стари карти на разумна цена.

Първият GPU на AMD е доста надолу в списъка и е просто интегрирана графика. Най-високо класираната дискретна карта на AMD е RX 580 с 1.24% пазарен дял. Най-високо класираният текущо поколение графични процесори е RX 6600 XT и не достига дори дори 1%. AMD ще се надява, че нейните модели от среден клас RDNA 3 могат да се справят по-добре.

Резултатите за процесорите всъщност не са се променили много в последно време. Intel поддържа предимство от приблизително 2:1. AMD не може да бъде твърде недоволна от това предвид ситуацията, в която се озова преди няколко години, където този голям дял би бил мечта. Четириядрените и шестядрените процесори са най-популярни, въпреки че през последните месеци има тенденция геймърите да се отклоняват от четириядрените модели.

1080p остава най-популярната разделителна способност на монитора, въпреки че малко спада в дела си. Донякъде изненадващо и 1440p резолюцията също губи дял, въпреки че това е мястото, където бихте очаквали надстройките да се придвижват занапред. Отговорът на този въпрос вероятно се дължи на увеличения брой екрани на лаптопи с по-ниска разделителна способност.

Хардуерното проучване на Steam не е окончателен аналитичен инструмент, тъй като не всеки играе игри, но не ни дава добра представа какво се случва на пазара. Очакваме своеобразно нулиране през следващите месеци, тъй като новите процесори и графични процесори намират място в проучването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа

 

Тагове: