В навечерието на 18 февруари се състоя церемонията по награждаване на Американските филмови награди за звуков монтаж (Annual Golden Reel Awards). За 65-а поредна година в Лос Анджелис бяха избрани филмите в категории за „Звуков монтаж във филм“, „Монтаж на диалог“, „Звукови ефекти“ и други.

Блейд Рънър (Blade Runner 2049) взе най-престижното отличие за „Изключително постижение в сферата на звуков монтаж и ефекти“ (Outstanding Achievement in Sound Editing – Effects/Foley). Това е категорията, която най-много се доближава до наградата „Оскар“ за звуков монтаж в игрален филм. Номинациите в нея плътно се припокриват с тези на Академията: победителят „Блейд Рънър“, „Зад волана“ (Baby Driver), новият „Междузвездни войни“, както и последният филм на Гийермо дел Торо – “Формата на водата“. „Дюнкерк“ също бе номиниран и взе награда за най-добра композирана музика.

Изненадваща беше наградата на „Войната на Планетата на маймуните“ за най-добър диалог, a за най-добър звуков монтаж в мюзикъл спечели „Най-великият шоумен“ с Хю Джакман.

„Тайната на Коко“ взе наградата за звук в анимационен филм, а в телевизионната секция две награди бяха дадени за четвъртия епизод от последния сезон на „Игра на тронове“ – Spoils of War. Специални награди взеха и отделни епизоди от сериалите „Черното огледало“ (Black Mirror) и Stranger Things.

Всяка година „Американските награди за звуков монтаж и ефекти“ са добра индикация кои са главните претенденти сред номинациите за „Оскар“ в звуковите категории. Филмовата гилдия обаче умее да изненадва публиката със своя избор - дали и тази година ще е така?

Деветдесетата церемония по връчване на филмовите награди Оскар ще се проведе на 4 март 2018 година.

Още от Play