Трите премиерни филма през тази седмица биха могли да угодят на всеки тип фен на седмото изкуство. За почитателите на анимацията  „Гномчета в къщи“ предлага страхотно филмово изживяване за малки и големи. Ако ви влекат историческите драми, „Матилда“ е за вас. Не, не става въпрос за героинята на Роналд Дал от едноименния американски роман. Това е филм, проследяващ любовта на младия руски принц Николай II с една полска балерина, а на фона на историята е красивият Санкт Петербург. И накрая, но не на последно място един филм, който всички ние, запалените фенове на Marvel, очаквахме - „Черната пантера“ е тук! Филмът е една от най-добре направените екранизации за супергерои в последно време и заслужава цялото ви внимание. А сега - детайлите.

"Гномчета в къщи"

Gnome Alone / САЩ, Канада

„Гномчета в къщи“ е най-новата анимация на 3QU Media, създадена от продуцентите на емблематичния „Шрек“ и „Крадци на ядки“ (Nut Job, 2014). Фабулата на филма ще ни разкаже за едно малко момиче, което намира героичното в себе си. Позната история, но поднесена по нов и свеж начин.

В анимацията ще се запознаем с Клоуи, подрастващо розовокосо момиче, което за пореден път сменя своя дом заради работата на майка си. Новата им къща обаче съвсем не е по вкуса на детето. Домът изглежда като излязъл от филм на Тим Бъртън, но вместо духове и чудовища Клоуи открива командния център на група гноми. Те са малки, забавни и високоинтелигентни. Тяхната цел е да предпазят света от нашествието на зла плъхоподобна раса, наречена Трокси, чийто портал към света им се намира, разбира се, под самата къща.

Приключението на Клоуи и трудностите, пред които трябва да се изправи, превръщат филма в една от по-интересните анимации за месеца. За феновете на анимационното кино, както и за малчуганите „Гномчета в къщи“ определено не трябва да се изпуска. А ако се доберете до версия на филма, която не е с български дублаж, тогава ще имате приятния шанс да чуете гласовете на Беки Джи („Хотел Трансилвания“, „Смърфовете“), както и една от легендите на озвучаващите гласове – Тара Стронг. Тя има над 20 награди за своите роли, които включват (почти) всеки глас на Харли Куин („Батман“), както и в поредици като „Реактивни момичета“ (Powerpuff Girls), “Скуби Ду“ и други.

"Черната пантера"

Black Panther / САЩ

Един от най-очакваните филми на гиганта Marvel е факт. „Черната Пантера“ е екранизация за най-известния чернокож супергерой във филмовата вселена на Marvel (Marvel Cinematic Universe). Въпреки че образът на принц Т'чала e създаден от Стан Лий преди повече от 50 години, за първи път го видяхме на голям екран в „Капитан Америка: Войната на героите“ (Captain America: Civil War).

В главната роля отново влиза Чадуик Боузман. Освен него във филма са Мартин Фрийман („Хобит“, „Шерлок“), Анди Съркис ("Хобит", "Междузвездни войни") и номинираната за „Оскар“ Анджела Басет (What’s Love Got to Do with It) в ролята на кралицата на Уаканда, майка на Т'чала. Уаканда е държавата на Черната пантера. Във филма ще научим за историята на малката африканска страна и как се е появил най-ценният метал на Земята - вибраниум - материалът, от който е създаден щитът на Капитан Америка, както и самият костюм на Т'чала. „Черната пантера“ също ще ни разкаже за неговото издигането като крал след смъртта на баща му в Civil War.

Поредното комикс приключение от Marvel определено си заслужава вниманието, съчетавайки интригуваща история и красив дизайн. Битките във филма също не са за изпускане! По-детайлно превю за филма може да прочетете тук.

 

"Матилда"

Матильда / Русия

“Maтилда“ бе част от руските филми в селекцията на Киномания 2017, а от тази седмица може да бъде гледан свободно по големите екрани. Филмът разказва за зараждащата се любов между бъдещия руски император Николай II и красивата балерина от Полша Матилда Кшесинцка. След смъртта на баща му Александър III майката на младия престолонаследник урежда брак за сина си с германската принцеса на Дармщат. Произведението на режисьора Алексей Учител засяга темите за свободата да обичаш и силата на любовта, макар и неприемлива в очите на обществото. Филмовото действие е заснето на реалните места на събитията – царските дворци в Санкт Петербург, както и сцените на Маринския и Болшой театър, най-красивите места в царска Русия.

Филмът предизвика фурор в държавата след премиерата му през октомври. Защитници на православната руска църква се обявиха срещу екранното произведение, твърдейки, че „Матилда“ опетнява името на монарха, убит по време на Октомврийската революция от 1917 и в последствие канонизиран за светец. Въпреки нападките филмът успя да спечели публиката чрез показването на историята на Русия през призмата на любовната афера на младата балерина. „Матилда“ е наслада за окото и препоръчителен за феновете на историческите драми.

Още от Play