Ежедневно използваме Google и сме свикнали да пропускаме някои съмнително изглеждащи резултати, особено тези, гравитиращи около прекалено конспиративни теории или обещаващи чудодейно решение на проблемите ни. Но явно технологичният гигант е решил, че не всички потребители са така съобразителни (а и си признаваме, че дори ние понякога попадаме в добре замаскирани капани), и ето защо излезе съобщение, че ще бъдат предприети действия за ограничаване на фалшивото съдържание, като качеството на резултатите в своите така наречени представени фрагменти ще бъде подобрено, а потребителите по-лесно ще намират източниците на информация. За това няма да се грижи кой да е, а нов модел на изкуствен интелект, наречен Multitask Unified Model или MUM.  
Представените фрагменти са кратките отговори, които получавате на често задавани въпроси в резултатите от търсенето с Google - или онези бързи резултати на екрана, които ви дават точен отговор и не ви подлъгват да кликнете където и да било. Понякога обаче тези фрагменти предоставят отговор, който е технически точен, но не отговаря на заявката на потребителя. Вицепрезидентът на Google Search Панду Наяк казва, че идеален пример за това е потребител, който е попитал колко време е необходимо на светлината от Слънцето да достигне до Земята и представеният фрагмент е изтеглил данни от сайт за Слънчевата система и колко време е необходимо на светлината от Плутон, за да достигне Земята. 
Новият модел на изкуствен интелект на Google има за цел да попречи на тези фрагменти да извличат грешна информация. С тази актуализация Google ще заложи на консенсусен отговор от сайтове, които демонстрират експертни познания, авторитет и надеждност за сродна тема за представения фрагмент. 


За разлика от тях предимството няма да бъде на страната на сайтове, които разчитат на преувеличени заглавия, разпространяват лъжи или проповядват омраза. За да попречи на представените фрагменти да извличат информация, когато не трябва, Nayak обясни, че компанията гарантира, че функцията може да разпознае фалшиви предпоставки. За демонстрация се търси резултат за „годината, в която Снупи е убил Линкълн“. Старите резултати показват годината на смъртта на Линкълн, но след промените, ако информацията съдържа някаква фалшива предпоставка, то фрагментът няма да се появи. „Сега обучихме нашите системи, за да станем по-добри в откриването на този вид фалшиви предпоставки и да показваме по-малко представени фрагменти, които може да изглеждат неточни или безполезни“, обясни Наяк. „Това подобрение намали показването на фрагменти за такива фалшиви предпоставки с около 40%.“ 
В допълнение към подобряването на точността на своите представени фрагменти Google също така разширява своята опция за известия, които изскачат, когато някой търси извънредна новина или елемент, който включва бързо развиваща се тема. В най-общи случаи ще се появява нотификация, че резултатите по конкретната тема се изменят бързо. Идеята е да се помогне да се спре разпространението на невярна информация, свързана с важни новини. 
Подобна нотификация ще се показва и когато единствената налична информация по дадена тема идва от сайтове, които не са считани за толкова надеждни. Разбира се, както при всичко, което разчита на алгоритми, няма гаранция, че представените фрагменти или съвети за съдържание на Google ще бъдат точни в 100% от времето. Също така няма гаранция, че ще го виждате всеки път когато търсите нещо, което е неточно или се развива бързо. 
Основният проблем е, че според проучване на Pew Research 95% от тийнейджърите използват YouTube вместо търсачка. Това означава, че технологията трябва скоро да се прехвърли и към платформата за видео споделяне - колкото и трудно да изглежда това.  

Снимки: Google/Unsplash

Виж още: Google Pixel Fold може да има уникална позиция на камерата