“Съсипаха я тая платформа, ееей“ сигурно мърморят в момента най-заклетите Xbox фенове. Но за огромната общност от РС играчи днес е повод за празник. Един от най-яките екшъни от първо лице в историята най-после идва във версия за добрите стари компютри, при това в пълната си прелест, т.е. под формата на специалното Halo: The Master Chief Collection издание, което собствениците на Xbox One получиха още през ноември 2014.

Още по-добрата новина за РС геймърите е, че за разлика от предишни подобни издания под логото на Microsoft, Halo: The Master Chief Collection ще е достъпно както в собствения Windows Store на компанията, така и в Steam. При това колекцията ще излезе едновременно и за двете платформи, а не както е обичайно първо в Win Store, а след това в Steam.

Сред подобренията в бъдещата РС версия на пакета ще са пълноценна поддръжка за контрол с мишка и клавиатура (алелуя!) плюс ултрамодерна визия в 4К с HDR режим. Разбира се, не бихме отказали и още някоя и друга „дребна“ екстра, като например поддръжка на широкоекранни резолюции, фреймрейт над 60 fps и възможност за преконфигуриране на контролите, но за сега не е ясно дали подобни опции се предвиждат.

Приятна изненада за тези, които вече са изиграли оригиналната Halo: The Master Chief Collection на Xbox One, ще е включената в пакета обновена и ремастерирана версия на Halo: Reach, която е ново допълнение към и бездруго доста впечатляващия списък с игри, включени в антологията.
Леко разочароващата новина тук е, че Microsoft възнамеряват да предложат всяко от заглавията в Halo: The Master Chief Collection последователно, в „хронологичен ред“ и на отделна цена. С други думи РС играчите ще трябва да се заредят с търпение и да изчакат всеки порт поотделно и да купуват игрите една по една. Засега не е ясно дали Microsoft планират все пак да предложат всички заглавия в някакъв общ пакет с намалена цена.

С портването на Halo: The Master Chief Collection са се заели студиата Splash Damage и Ruffian, подпомогнати, разбира се, от 343 Industries, които работят по Halo франчайза напоследък.

По план „хронологията“ на излизане на Halo: The Master Chief Collection ще следва развитието на историята, т.е. първа ще се появи Halo: Reach, тъй като се явява предистория. След нея ще видим съответно Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3, Halo 3: ODST и на финала Halo 4.

В този дълъг списък се съдържа още една добра новина за РС феновете на поредицата. Явно по РС версията на Halo 2 ще работи новият екип, заел се с портването на цялата Halo: The Master Chief Collection, вместо да е просто „претоплен“ вариант на стария порт от Microsoft Game Studios port, който излезе през 2007.
За съжаление нищо не се споменава и за Halo 5: Guardians – нито като евентуална част от пакета, нито като отделен, РС порт.


 

Тагове: