Google Drive е сред най-добрите услуги за съхранение в облак, като предоставя до 15 GB безплатно пространство за съхранение на всеки притежател на акаунт в Google. Макар че това е достатъчно за голям брой потребители, някои предпочитат да доплащат за повече пространство (наред с редица допълнителни предимства) чрез Google One, като цената започва от 2 долара на месец. Така че, когато клиентите плащат за своите абонаменти, те разбират, че могат да съхраняват толкова много файлове, колкото позволява лимитът им за данни. Но изглежда, че от февруари Google тихомълком е активирал доста произволно ограничение, като е поискал от потребителите да изтрият файлове от акаунта си в Drive, ако броят им е повече от 5 милиона.

Това може да изглежда като голяма бройка, но потребителят на Reddit u/ra13 изпита какво е да надхвърлиш този новоналожен лимит. Той твърди, че няколко потребители на Drive са започнали да виждат от 14 февруари съобщение за грешка, гласящо Upload Failed, когато се опитват да отворят нова папка или по принцип да извършат каквото и да е действие, свързано със създаването на файлове в Drive.

Загрижеността е била широко отразена и в Google Issue Tracker, като потребителите на Drive са поискали бързо решение. Изглежда обаче, че няма какво да се разрешава, защото според представителите на Google е налице ограничение за създаване на 5 милиона файла - независимо дали те са в кошчето за боклук на Google Drive за някой от 30-те дни или в "активното хранилище".

Говорител на Google потвърди пред Ars Technica, че това наистина е предвидената функция на Drive, а не грешка. Представителят също така предложи някои разяснения относно ограниченията, като заяви, че ограничението не е върху броя на файловете, които потребителят има в своя Drive, а върху "елементите, които един потребител може да създаде във всеки Drive".

Google казва, че предприема тази стъпка като превантивна мярка срещу потенциална "злоупотреба с нашата система по начин, който може да повлияе на стабилността и безопасността на системата". Говорителят добавя още, че това ограничение ще засегне само "нищожно малък" брой потребители.

Както посочва потребителят на Reddit, в официалната документация не се споменава нищо за това. Сред жертвите на бавната реакция на Google са обърканите потребители, които се сблъскват с това без наличен справочен материал - трудно е да се повярва, че компанията не е предвидила подобна ситуация, когато е известно, че Drive се споделя от стотици потребители, особено в образователни институции или други големи частни организации.

Ограниченията на файловете не са нещо ново за облачните услуги на Google. Потребителите на Google Workspace имат лимит от 400 000 споделени елемента на Drive, което включва файлове, преки пътища или папки. Това обаче е ясно разписано на страницата за поддръжка, за разлика от новоналожения лимит на Google Drive, който изглежда е влязъл в сила едва през февруари.

Съхраняването на какъвто и да е вид данни в 5 милиона файла обикновено не се счита за добра практика, но ако сте от малцината, които действително се нуждаят от толкова много активи, може би трябва да потърсите друго решение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Избързаха ли Google с премиерата на Bard? 

Тагове: