Притежаваният от Meta гигант Instagram тества бот с изкуствен интелект, който може да се запазва с потребителите "за по-забавно и ангажиращо преживяване". Това сочи скрийншот, изтекъл от софтуерния инженер и надежден източник Алесандро Палуци.

Според скрийншота необявеният бот с изкуствен интелект на Instagram може да отговаря на въпроси и да дава съвети на потребителите, като същевременно им позволява да избират измежду "30 личности с изкуствен интелект". Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви по-рано тази година, че компанията изгражда нова "продуктова група на най-високо ниво в Meta, фокусирана върху генеративния ИИ".

Той добави, че Meta ще се фокусира върху "разработването на AI личности, които могат да помагат на хората по различни начини". Въпреки това както Meta, така и Instagram все още не са се произнесли дали чатбот с изкуствен интелект е в процес на създаване и ще бъде добавен към приложението Instagram.

Instagram е най-новата компания, която се присъединява към списъка на технологичните компании, работещи по чатботове с изкуствен интелект. По-рано тази година Snapchat представи своя чатбот My AI, който е достъпен за абонатите на платеното ниво Snapchat Plus. My AI използва същата технология под капака, която захранва популярния бот ChatGPT. Той може да помага с различни неща, като например да отговаря на тривиални въпроси, да предлага идеи за подаръци, да планира пътувания и т.н. Друго приложение, известно като Call Annie, позволява на потребителите си да провеждат видеочат в реално време с персонаж с изкуствен интелект.

Bing Chat на Microsoft използва GPT-4 във фонов режим, за да открива и отговаря на потребителските запитвания. Google също се включи в инициативата със своя Bard AI. Служителите на Google нарекоха този ход "прибързан" и първоначалният прием не беше толкова приятен, колкото се очакваше. Освен това китайският технологичен гигант Baidu обяви Ernie Bot, който е негов домашен конкурент на ChatGPT.

Според проучване, проведено от App Radar, ChatGPT е дал голям тласък на индустрията на приложенията за разговори, задвижвани от изкуствен интелект. От стартирането им през ноември 2022 г. до сега броят на изтеглянията на такива приложения в Google Play е достигнал 23 милиона. Управлението на генеративния ИИ обаче може да бъде скъпо. Според оценка на изследователската фирма SemiAnalysis поддържането на ChatGPT от OpenAI може да ѝ струва 700 000 долара на ден.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta връща служителите си в офиса