Сателитните телефони не са нещо ново. Тези големи и обемисти телефони се свързват директно със сателит с помощта на специализиран хардуер. За съжаление поради начина, по който са проектирани смартфоните, досега не е било възможно да се вкара цялата тази технология в обикновен телефон.

AST SpaceMobile обаче току-що доказа, че не е необходимо да вкарвате нищо в смартфон за сателитна връзка. Компанията - в партньорство с оператора AT&T като основен инвеститор - току-що осъществи първото сателитно обаждане, използвайки готови смартфони, по-специално Samsung Galaxy S22 Ultra. AST осъществи обаждането от Тексас до телефон в Япония.

Може би си мислите: "Но чакайте, мислех, че хардуерът за това е само в по-новите телефони като Galaxy S23 с вграден Snapdragon 8 Gen 2". Така е, но това е съвсем друго нещо. Snapdragon 8 Gen 2 поддържа сателитна комуникация (макар Samsung все още да не е направила нищо с нея), но само чрез текстови съобщения. Тази система използва сателитната мрежа Iridium и работи по същия начин като продуктите InReach на Garmin и нейните конкуренти. Не можете да я използвате за телефонни разговори.

При това първо сателитно повикване сигналът, произхождащ от Тексас, премина от Galaxy S22 Ultra към сателит BlueWalker 3, откъдето след това се върна обратно в Япония към друг смартфон. Неуточненият спектър на AT&T е действал като посредник, което е причината, поради която самите телефони не е трябвало да бъдат модифицирани, за да работи това. Теоретично същото може да се направи с всеки телефон, поддържащ LTE.

Според AST този първоначален тест е доказал и това, което всички ние искаме да знаем: че BlueWalker 3 може да поддържа клетъчни широколентови скорости на предаване на данни. С други думи този тест доказва, че свързването на всеки навсякъде - дори без скъпа инфраструктура от клетъчни кули - е възможно дори и при непроменени смартфони.

В бъдеще това би могло да позволи на хората, които живеят в селски райони или развиващи се страни, да имат клетъчна връзка. Това би могло също така да намали натоварването на традиционните клетъчни кули (или дори да ги измести), когато става въпрос за гласови, текстови и информационни сигнали.

Снимка: Unsplash

Виж още: Захранваното от AI приложение Galaxy Enhance-X на Samsung идва в серията Galaxy A