Проектирането и производството на дънни платки за персонални компютри може да бъде доста сложно и скъпо. Възможно е обаче да има и други материали, които да се използват за намаляване на разходите. Popular Science съобщава за компютърна лаборатория в Обединеното кралство, която се опитва да интегрира гъби в персоналните компютри.

Лабораторията за неконвенционални изчисления (UCL) работи върху прототипи на персонални компютри и технологии, които използват биологични или химически системи. Това включва и използването на гъби и техните производни в дънните платки на персоналните компютри. В статията се посочва, че в момента се работи по проекта за създаване на система за управление на гъбите:

"При гъбните компютри мицелът - разклоняващата се, подобна на паяжина коренова структура на гъбата - действа като проводник, както и като електронни компоненти на компютъра. (Не забравяйте, че гъбите са само плодното тяло на гъбата.) Те могат да приемат и изпращат електрически сигнали, както и да запазват памет", гласи описанието.

Лошата новина? Малко вероятно е следващият ви геймърски компютър да използва гъби в дънната си платка, тъй като те просто няма да имат капацитета да се справят с нуждите на висок клас компютри или да стартират Crysis. Те обаче биха могли да се използват за компютри от по-нисък клас, които могат да консумират по-малко енергия. Освен това те биха могли да бъдат направени така, че да се самовъзстановяват, ако нещо ги повреди, а също така биха могли бързо да променят конфигурациите си. Макар че това изследване все още е далеч от компютър с гъби, който ще се продава в Newegg, то със сигурност е много интересен вариант за бъдещи дънни платки.

Снимка: Unconventional Computing Laboratory (UCL)

Виж още: Кръстиха на Киану Рийвс опасна субстанция, която убива с висока ефективност