На 26 март излиза новият сериал на АМC „Ужас“, разказващ историята на корабите "Еребус" и "Ужас", които през 1840 година, на експедиция в посока Северозападния морски път засядат сред ледовете на Арктика. Екипажите остават там години наред в студа, докато един по един измират, а някои от тях напълно губят човешкото в себе си. В десет епизода ще видим историята на сър Джон Франклин и капитан Крозиър, представена така, както в книгата на Дан Симънс, по която е екранизацията.

Какво точно ще се случи с екипажа в сериала, беше предмет на спекулация от много време, но днес излязоха повече подробности, снимки и намеци за това, което очаква зрителите. Със сигурност ще има свръхестествена нишка, но изпълнителните продуценти Соо Хю и Дейвид Кажганич казват, че въпреки че сериалът е обвързан с жанра „ужаси“, той е далеч от сериали като „Живите мъртви“ например. Така свръхестественото чудовище, което се очаква да присъства в „Ужас“, ще е само един от многото елементи, които ще ни накарат да настръхнем. „Самият факт, че 129 души изчезват в Арктика и едва през 2014 година тяхната съдба става що-годе известна, е история, която си заслужава изследването“, казва Хю. „Няма да се фокусираме върху частта с чудовището, а върху човешкото изживяване“.

Първите епизоди ще наслоят напрежението и ще представят сложната динамика между мъжете, работещи рамо до рамо на корабите, а после ще видим как тлеещата надежда, че ще се измъкнат от леда, започва бавно да угасва – и какви последици ще има от това. „Знаем със сигурност, че по време на експедицията е имало много агресия между моряците и това е отразено в сериала“, казва Кажганич. „Опитахме се да влезем в главите на героите“, добавя Хю. „Представяме добре мотивацията за всичко случващо се“. Продуцентите обещават и че сериалът няма да е единствено „мрачен и депресиращ“ въпреки тематиката си, и са вложили дори лек хумор в сюжета. Tова обаче със сигурност не личи от последния кратък рекламен клип на сериала, който може да гледате тук. В ролята на капитана на "Ужас" Франсис Крозиър ще видим Джаред Харис ("Шерлок Холмс: Игра на сенки"), а образът на сър Джон Франклин е възложен на Кирън Хайндс („Игра на тронове“).

Тагове: