В края на 90-те и през 2000-те години милиони американци бяха запалени зрители на филми и използваха DVD услугата на Netflix. Е, тази услуга официално приключва днес.

В публикация в блога си Netflix обяви, че тази сутрин е изпратила последното си DVD. След като бизнесът на Netflix с DVD дискове е закрит, тя вече ще бъде изцяло само стрийминг услуга.

Първоначално компанията обяви, че прекратява дейността си с DVD още през април. Тед Сарандос, главен изпълнителен директор на Netflix, посочи намаляващите приходи като причина за прекратяването на дейността. Съобщава се, че DVD бизнесът на Netflix е донесъл 145.7 млн. долара през 2022 г., което е с 20% по-малко от предходната година. Тази сума възлиза на 0.5% от общите приходи на Netflix. Твърди се, че 29 септември 2023 г. е денят, в който ще изпрати последните си дискове, което се случва днес.

В блога се припомня историята на Netflix като бизнес с основа, изградена върху DVD дискове. Той дори е създал интересна инфографика, която представя всички важни събития, случили се преди 25 години и довели до днешния ден.

Ако това не е достатъчно, компанията публикува и видеоклип, с който се сбогува с услугата. В него виждаме кадри на изпращане на червени писма и клиенти, които правят всичко - от гледане на филми до почистване на дисковете. В последния кадър жена пуска червен плик в пощенска кутия и се спира за момент, преди да затвори капака.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище

 

 

 

 

Тагове:
Още от Play