Ако сте кликнали на това заглавие, мислейки, че е поредното кино заглавие, продължавайте да четете, защото грешите. За всички останали – пропуснете първите редове. 

Playdate е малка конзола, която се побира в джоба, жълта е на цвят, екранът ѝ е черно-бял. Конзолата идва при собственика си с 12 игри, които ще „пристигат“ една по една всяка седмица. Създателите ѝ не разкриват какви са те, а само подсказват, че те са нови, кратки, дълги, традиционни и експериментални – обобщено „за всекиго по нещо“.

Всъщност зад проекта застават Panic, които дълги години са се занимавали с разработването на игри за iOS и Mac, след което се гмурват в дълбокото с публикуването на игри като Untitled Goose Game и Firewatch (предвид тези заглавия жълтият цвят на конзолата не е изненада). Panic си партнират с Teenage Engineering, които отговарят за дизайна на самата конзола.

И когато тъкмо става интересно, се оказва,че Playdate ще пристигне през 2021. Забавянето е причинено от пандемията, тъй като заводът в Малайзия, отговорен за производството ѝ, е бил затворен за няколко месеца. Добрата новина е, че устройството е преминало през необходимите тестове и към този момент получава зелена светлина да продължи напред по план.

От Playdate представиха и софтуер за Windows и Linux, който да послужи при разработването на допълнителни игри. Стартовите бройки се очаква да бъдат 20 000, а цената, обявена на официалния им сайт е 149 долара или както коментират създателите – „нито прекалено малко, нито прекалено много“.

Снимки: Panic

Виж още: Стряскащите данни на Waymo показват защо още не вярваме на автономните коли

Тагове: