Популярната социална мрежа TikTok е поредната с проблем, свързан с модериране на съдържанието в нея.    

Жена на име Кенди Фрейзър, която е била нает модератор на съдържание, заведе съдебно дело срещу TikTok и компанията майка ByteDance за причинена психическа травма. Тя твърди, че е развила депресия и стрес в резултат на тежки 12-часови смени, през които е гледала качени в TikTok клипове, съдържащи насилие срещу животни, мъчения, самоубийства, убийства, обезглавявания, тормоз на деца.  

Фалшиви новини, конспирационни теории и изкривявания на исторически факти също са били част от притеснителното съдържание.

Ищцата твърди, че TikTok е наясно с рисковете, свързани с такава работа, и не е взел стандартните мерки, за да защити психическото здраве на модераторите. Независимо че TikTok е част от интернет коалиция за добри практики за борба с тормоз на деца, самата мрежа не е въвела повечето от тях, включително ограничение на времето, което модераторите прекарват с проблемните клипове, и редовни проверки на тяхното душевно здраве.

Фрейзър иска от TikTok и ByteDance да въведат медицинска програма в полза на модераторите в мрежата.

Модераторите в TikTok трябва да гледат почти непрекъснато кратки клипове в продължение на 12-часови смени, като компютър следи да не се разсейват. Позволени са само две почивки по 15 минути и 1 час за обяд.

През 2020 г. Facebook плати на свои модератори 52 милиона долара по подобно дело за нанесени психически щети.  


Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)

 

Тагове: