На днешния слънчев (поне в столицата) ден през 1983 година Microsoft пусна от клетката софтуерния звяр, наречен Word.

Microsoft Word през 1983 година е струвал на желаещите да го притежават скромната сума от 498 долара. Разбира се, предвид инфлацията днес тази сума е доста по-висока. Оригиналният Word е работил под Xenix и MS-DOS. Първата версия под Windows дебютира през 1989 година и предлага подобрен интерфейс.

Работното заглавие на Word е било благозвучното Multi-Tool Word, но тогавашният маркетингов екип на Microsoft еднолично решил, че въпросното име е твърде дълго, за да се стигне в крайна сметка до познатото на стотици милиони потребители Word.

Прочети още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

На днешната дата преди 18 години своята премиера прави и друг изключително популярен софтуерен продукт на Microsoft – Windows XP.

С кодово название Whistler, при дебюта си новият OS въвежда неща като Start Menu, визуализирана лента на задачите (taskbar), Remote Desktop и вградена CD записвачка.

Любопитен за отбелязване факт е, че все още около 4 процента от машините в световен мащаб използват популярната операционна система на компанията. Доста повече от например последващия го Windows Vista с 0.26 процента. Microsoft преустанови поддръжката на Windows XP през април 2014 година.

И още - при създаването на Windows XP са участвали 5734 служители на Microsoft, а времето на (първоначална) разработка се равнява на 600 дни. По време на тези 600 дни в Microsoft са се родили 504 бебета.

Разширеното име на Windows XP е Windows eXPerience.

Тагове:
Още от Play