Не само автомобилите постепенно се отказват от бензина, но и големите камиони също са готови да заменят фосилните горива. Доказателство за това е новият камион Nikola One, който ще се задвижва с водород и ще бъде готов да тръгне по шосетата през 2020 г.

Nikola One е камион от клас 8, което означава, че може да пренася стоки. Едно зареждане ще му осигури пробег между 1000 и 1500 километра, което е доста впечатляващо. Ако компанията наистина успее да го постигне, на върха на своята ефективност Nikola One ще може да направи доставка от Сан Франсиско до Канада без нужда от презареждане. Бъдещите собственици на камиона ще получат и определено количество гориво заедно със самата машина.

За да се справи с проблема с ограничената наличност на станции за зареждане с водород по магистралите на САЩ и Канада, Nikola предвижда да построи поредица от такива структури в двете страни. Началото на строежа ще започне през 2018 г. и инфраструктурата ще бъде завършена за 12 месеца.

Успоредно с този камион компанията анонсира и Nikola Two, който има същия пробег, но е по-малък и по-маневрен. Той също трябва да бъде готов през 2020 г. Засега цената на двете машини все още не е известна, пише Engadget.  

Виж още: Toyota обещава по-издръжлива батерия за електрически коли