Едва ли е убягнало от вниманието ви, че сме в сезона на наградите за филмови продукции – вече видяхме кои бяха отличени на "Златния глобус" 2018 и Изборът на критиците 2018. Несъмнено обаче всички очакват със затаен дъх именно Наградите на Филмовата академия на САЩ, познати с по-популярното си име „Оскари“. Същинската церемония с награждаването ще се проведе през март (по-късно от обичайното, с цел да не съвпаднат със Зимните олимпийски игри 2018), а днес излязоха официалните номинации за 90-ото издание на наградите. Ето кратко обобщение за номинираните, които ще се борят за "Оскар" в годината на #metoo, когато видяхме неимоверен възход от страна на женското съсловие и няколко кампании, подкрепящи техния глас.

В категория за „Най-добър филм“ са номинирани общо девет заглавия, сред които „Назови ме с твоето име“ (Call me by your name), „Най-мрачният час“ (Тhe Darkest Hour), „Дюнкерк“ (Dunkirk), “Вашингтон пост“ (The Post), „Формата на водата“ (The Shape of Water) и „Три билборда извън града“ (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Последният е и сред филмите, получили най-много номинации цялостно във всички категории (девет на брой), включително „Оригинален саундтрак“, „Оригинален сценарий“, а четирима актьори от филма получиха номинации в категориите за актьорско майсторство.

Кадър от филма „Три билборда извън града“

При режисьорите за награда ще се борят Кристофър Нолан за „Дюнкерк“, Гийермо дел Торо за "Формата на водата", Джордан Пийл за Get Out и Грета Геруиг за шедьовъра ѝ Lady Bird – дебютния ѝ филм, който разказва за една артистична млада дама, която се опитва да намери начин да избяга от родния си град и властната си майка. Филмът е номиниран и за „Най-добър оригинален сценарий“, а Сърша Ронан, която изпълнява главната роля, получи номинация за „Най-добра актриса“. Грета Геруиг е едва петата жена, номинирана в категория за режисура в историята на наградите. Октавия Спенсър пък стана първата американка от африкански произход, която получава повече от една номинация на "Оскарите" след получена победа – Спенсър взе "Оскар" през 2012 за поддържащата си роля в „Слугинята“.

Грета Геруиг на снимачната площадка на Lady Bird 

Като че ли пренебрегнат остана "Междузвездни войни: Последните джедаи" – филмът бе отличен само в четири категории, сред които „Най-добри визуални ефекти“, „Най-добър звук“ както и „Най-добър оригинален саундтрак“. Никой от актьорите във филма не бе отличен с номинация. „Жената чудо“ и „Всички пари на света“ също не получиха номинация въпреки прогнозите. Затова пък "Формата на водата" на Гийермо дел Торо взе общо тринайсет номинации, сред които за „Най-добра кинематография“ – в тази категория филмът ще се бори и с Blade Runner 2049 (един друг ясно изразен фаворит сред номинираните тази година).

Гийермо дел Торо на снимачната площадка на "Формата на водата"

В може би най-популярните категории, тези за актьорско майсторство, с номинации изпъкнаха Франсис Макдорманд в категория за „Най-добра актриса“ за филма „Три билборда извън града“, Гари Олдман за ролята си на Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“, Марго Роби за филма „Аз, Тоня“ и Мерил Стрийп. Кимване с номинация получиха и Дензъл Уошингтън, Даниел Дей-Люис и Даниел Калууя. Доста преднамерено изглеждаше пропускането на Джеймс Франко с номинация, но това може би не е изненадващо предвид обвиненията в сексуален тормоз, които се посипаха и срещу него.

И така, остава да видим как ще протече церемонията и кои ще грабнат статуетки през март, когато "Оскари" 2018 ще се завърне за 90-ото си издание с водещ Джими Кимъл. Организаторите този път обещават, че са въвели нови процедури за церемонията, така че да се избегне повторно объркване като това от миналата година, когато La La Land по погрешка получи награда за „Най-добър филм“ и след минута се наложи да се въведе поправка.  

Пълния списък с номинираните можете да видите тук.