Дойде сезонът на филмовите награди, а победителите се роят с нестихващ ентусиазъм, особено в жанровете фентъзи, научна фантастика и ужаси. На провелите се награди "Изборът на критиците" 2018, отново видяхме кой се е отличил с кино постижение през изминалата година. Ето и кои имена станаха акценти на вечерта на церемонията в Лос Анджелис.

Гийермо дел Торо бе отличен с две от топ наградите – за „Най-добър режисьор“ за своя филм „Формата на водата" (Тhe Shape of Water), който получи и награда за „Най-добър филм“. Всъщност призовете за филма на дел Торо бяха четири общо, ако броим „Най-добър дизайн на продукция“ и „Най-добър саундтрак“, където също бе отличен.

Филмът „Бягай” (Get Out) на режисьора Джордан Пийл грабна награда за „Най-добър научно фантастичен или хорър филм“, побеждавайки в категорията „То“ и „Блейд Рънър 2049”, нещо, което само по себе си е доста впечатляващо. Наградата за „Най-добра кинематография“ отиде все пак при Роджър Дийкинс за невероятната му визуална работа по „Блейд Рънър 2049”. За „Най-добър екшън филм“ приза взе „Жената чудо" (Wonder Woman), филм, който се състезаваше в своята категория с "Тор: Рагнарок" (Thor: Ragnarok) и „Войната за планетата на маймуните" (War for the Planet of the Apes), а режисьорката Пати Дженкинс, която присъстваше на церемонията, лично връчи на Гал Гадот наградата #SeeHer, която отдава почит на актриси, разбиващи стереотипите за жени на екрана и не само.

"Историята на прислужницата" (The Handmaid’s Tale) триумфира отново с грабването на наградата за „Най-добър драматичен сериал“, а звездите Елизабет Мос и Ан Доуд взеха призове за актьорско майсторство. Сериалът се бори за приза с "Американски богове (American Gods), "Странни неща" (Stranger Things) и дори "Игра на тронове" (Game of Thrones), което само прави победата му още по-значима. Все пак, актьорът от “Странни неща" Дейвид Харбър взе награда за „Най-добър актьор в поддържаща роля“. 

На церемонията на наградите актьори и актриси отново бяха облечени цветно, за разлика от тази на "Златния глобус", където всички, подкрепящи движението #MeToo, бяха облечени в черно. Присъстваха някои от най-известните звезди в света като Никол Кидман, която взе приз за ролята си в "Големи малки лъжи" (Big Little Lies) – сериал, взел общо четири награди за вечерта. Джеймс Франко получи приз за „Най-добър комедиен актьор“, но отсъстваше от церемонията, според мнозина поради скорошните обвинения срещу него в сексуален тормоз. На наградите отново се говореше за движението #TimesUp и гласът на жените, който не трябва да бъде потъпкван. Пълния списък на победителите можете да видите тук.

Тагове: