Тазгодишните награди Golden Globes 2018 преминаха под знака на хаштага #metoo. Те бяха първото глобално филмово събитие след огромната бомба, която падна в Холивуд през 2017, с разкритията за сексуален тормоз и дискриминация, прилагани от властоимащите в света на киното. И това личеше от километри - събитието премина под знака на женската сила, акцентирана най-силно в речта на Опра Уинфри, която се превърна в нещо като черешката на тортата от всички речи на вечерта. А тонът на церемонията не спря да бъде силно насочен към един нов хаштаг, възникнал именно във връзка с нея - #timesup, обозначаващ прехода към нови времена, в които към жените в бизнеса ще се проявява нужното уважение. Множество от жените, посетили церемонията, бяха облечени в черно, в солидарност една с друга.

Ето и няколко акцента от вечерта.

Водещият Сет Майърс направи въвеждащ монолог, в който включи няколко шеги за президент Тръмп, но по-голямата част от хуморът беше насочен към случилото се в Холивуд. Майърс наблегна, че за по-голямата част от мъжете в стаята тази вечер ще е първата от много време насам, в която няма нужда да се притесняват като си чуят името; той спомена и Харви Вайнщайн в контекста на това, че за него ще чуем отново чак след двайсет години, когато ще стане първият човек, освиркан по време на In Memoriam клипчето си.


Стърлинг К. Браун


Нещо, което не се беше случвало преди, беше взимането на награда за най-добър актьор в TV драма от чернокож актьор. Наградата взе Стърлинг К. Браун, който блесна през 2017 с ролята си на Рандал в сериала This is Us. Браун говори от сцената за своята роля и благодари на създателя на сериала Дан Фогелман за това, че е “написал роля за чернокож мъж, която може да бъде изиграна само от чернокож мъж” и за това, че е бил “видян и оценен като човека, който е, а това ще затрудни в бъдеще хората да отхвърлят някой просто, защото изглежда като мен”. This is Us беше номиниран в общо шест категории. Азис Ансари пък стана първият мъж от азиатски произход, печелил награда за “Най-добър актьор” на церемонията, за ролята си в сериала Мaster of None.


Азис Ансари

Опра Уинфри взе наградата “Сесил Б. Демил”, за цялостен принос и самото й качване на сцената накара публиката да се изправи на крака. Речта на Уинфри включваше  препратка и към хаштага #timesup, а по-голямата част от нея беше за силата на това жените да бъдат чувани, когато казват своята истина пред властта на мъжете.


Една от първите наградени жени на вечерта беше Никол Кидман, която изигра ролята на жертвата на домашно насилие Селест в хитовия първи сезон на сериала Big Little Lies. В речта си Кидман говори за това, че през историите, разказвани на екрана, промяната може да се случи по-бързо и затова е важно разговора да остава отворен. Лора Дърн взе приз за най-добра актриса в поддържаща роля отново за Big Little Lies и отново в речта си говори за наложената култура на прикриване в Холивуд и “нормализирането на наложеното мълчание”. Александър Скарсгард пък взе награда за най-добър актьор в поддържаща роля в сериала.

Сред номинираните режисьори този път обаче нямаше нито една жена - факт, който отбеляза Натали Портман в презентирането си на категорията, както и Барбара Стрейзанд, която с качването си на сцената отбеляза, че до ден днешен остава единствената жена, печелила награда за режисура на тази церемония - събитие, останало в далечната 1984 година. Победител в категорията тази година стана Гийермо дел Торо с “The Shape of Water”.

Елизабет Мос пък взе награда за най-добра актриса в TV драма, за своето представяне в главната роля в сериала The Handmaid’s Tale, една от най-противоречивите, но и най-харесвани продукции на миналата година. Сериалът взе приз и за най-добра телевизионна драма. За най-добър чуждестранен филм, наградата отиде при “In the Fade”, драмата с Даян Крюгер в главната роля на жена, чието семейство е убито от нео-нацисти.