В настоящия момент е безумие да решите да си сглобявате или купувате PC от висок клас. Копаенето за криптовалути и няколкото инцидента във фабрики за компоненти вдигнаха цените на PC чарковете до трудни за преглъщане цени. Особено стане ли въпрос за свещените графични процесори. Е, миньорите могат да си задържат компонентите, защото вече има нов начин да играете най-тежките игри, дори конфигурацията ви да е морално остарял картоф. Или почти.

Преди година Nvidia представи облачната гейм стрийминг услуга GeForce Now за Mac. Сега най-сетне бе показана и PC вариацията ѝ, която вече е в затворена бета. От тук може да се опитате да получите достъп до нея. Засега ние сме още на изчакване и няма как да споделя лични впечатления от услугата, но ето какво представлява тя.

Най-просто обяснено, GeForce Now ви позволява да се свържете през личния си компютър към сървър, захранен от видеокарти Nvidia GTX 1080Ti и други мощни хардуерни компоненти, за които от компанията казват, че са еквивалентни на тези в PC за 1500 долара. Когато се свържете, вие всъщност не работите на тази отделечена машина, а гледате видеострийм. Но понеже има незначителна латенция между това, което виждате, и това, което задавате като команди през собствените си периферни устройства, GeForce Now успешно създава усещането, че играете директно на компютъра си.

Изискванията, за да подкарате услугата, не са особено високи. Минималните, обявени от Nvidia, включват 3.1 GHz Core i3 процесор и 4 GB RAM, а видеокартата трябва да е най-малко Intel HD 2000, модел от серията GeForce 600 или Radeon HD 3000. По-просто казано - нужни са ви спецификациите на PC отпреди 4 до 6 години. Нещото, с което не трябва да се прави компромис, е интернет връзката. В минималните изисквания се посочва най-нисък праг от 25 Mbps, но от Nvidia съветват да заложите на минимум 50 Mbps скорост за най-добро изживяване. Трябва да се уверите и че компютърът ви има сигурна свързаност към рутера ви, т.е. да използвате Ethernet кабел или 5 GHz Wi-Fi мрежа.

Вероятно някои от вас вече са направили паралел между гейм стрийминга на PlayStation и GeForce Now. За разлика от услугата на Sony обаче с GeForce Now не сте ограничени да играете само предварително оптимизиран каталог от заглавия, а всичко, което притежавате в Steam, Battle.net или UPlay. А ако искате да играете игра, която не притежавате лично, може да я закупите директно през платформата на Nvidia.Тук трябва да отбележа, че от Nvidia не уточняват какво прави една игра съвместима с услугата. Ще ми е много любопитно да видя дали тя може да поддържа по-стари и проблемни за подкарване на модерни операционни системи игри като KOTOR или Diablo 2.

Нещо, което вече знаем, че съществува като малък недъг на GeForce Now, е фактът, че всеки път когато искате да играете, ще трябва да инсталирате играта наново. Това се дължи на факта, че при всяко логване ще бъдете свързвани към случаен сървър, а не към един и същ. Как ще се отрази това на save файлове? Все още няма информация. Знаем обаче, че игрите ще бъдат стриймвани към вас със стабилни 60 кадъра в секунда, независимо от резолюцията на екрана ви и без изменения в графиката или звука.

GeForce Now наистина звучи обещаващо. Сега големият въпрос е: кога ще приключи бета-периодът ѝ и ще я видим в действие?