Няколко дни преди премиерата на новия iPhone 13 положението буквално е “на час по лъжичка” - спекулациите циркулират, а потвърждение ще има единствено в “церемониалния” момент. Но някои факти останаха в сянката на технологичните спецификации и потънаха в морето от информация. Ето кои са те:

Първият от тях е, че в интернет се появи снимка на стикери, които много напомнят на тези, които Apple поставят върху опаковките си. На тях пише: iPhone 13/Designed by Apple in California/Assembled in China. Сега, да си го кажем - всеки с принтер и малко дизайнерски умения може да изработи тези стикери, но снимката е споделена в Twitter от DuanRui, който се позовава на информация от китайската социална медийна мрежа Weibo. Това, което обаче е от значение в случая, е, че миналата година същият потребител “нацели” името на iPhone 12 с подобна снимка. Дали просто е заложил на сигурното, или от Apple ще ни изненадат с някое име като например iPhone 12s - ще разберем съвсем скоро.

Вторият детайл е спекулацията, че Apple ще предложат разговори и съобщения през сателит. Въпреки че тази информация беше споделена от Ming-Chi Kuo, който не залага на непроверени данни (поради което я споделихме и ние), то Bloomberg доста бързичко внесоха светлина по въпроса. Според тях Apple наистина разработва функции, разчитащи на сателитни връзки, но става по-скоро въпрос за обаждания и съобщения в аварийни ситуации. Страстите съвсем бяха охладени, понеже беше добавено, че тези функции едва ли ще бъдат готови през следващата година.


Третата подробност дойде по-рано тази пролет и се отнася за цветовете на самите устройства. Според информацията сегашния графитен нюанс ще бъде променен, като ще бъде избран по-тъмно черен тон, придавайки матов ефект на покритието. Заедно с това е възможно да видим iPhone 13‌ Pro и ‌iPhone 13‌ Pro Max и в бронзово. Източникът на този слух идва от Max Weinbach, който миналата година нацели новата тогава тъмносиня опция.


На четвърто място идва устойчивото на пръстови отпечатъци покритие на ръбовете. iPhone 12 се завърна с отличителните за модела плоски странични ръбове, които потребителите последно бяха видели при iPhone 5S. Но и бързо си припомниха, че те са ужасно податливи да отпечатъци и замърсяване. Ето защо слуховете кръжат около теорията, че iPhone 13 ще се похвали с ново покритие от неръждаема стомана, което ще елиминира този проблем.


И на пето място са по-силните микрофони, по-усъвършенстваната камера и по-силните MagSafe магнити. Подобен тип еволюция е очаквана за всяко следващо поколение смартфон, ето защо ги обединяваме. Така или иначе все още няма конкретни спецификации, но очакванията са iPhone 13 да разчита на подобрения микрофон от AirPods, защото така или иначе сегашният модел страда от множество проблеми, свързани с точно този модул. От друга страна вече видяхме колко високо е качеството на нощните снимки при iPhone 12, съответно летвата е вдигната доста високо. Що се отнася до технологията MagSafe - пазарът става доста креативен и се появяват всевъзможни джаджи, които да прикачаме към гърба на телефона. Разбира се, потребителите се оплакаха от ниската сила на магнитите, поради което се надяваме iPhone 13 да привлича към себе си (буквално).

Снимки: DuanRui/EverythingApplePro/Unsplash/Apple

Виж още: iPhone 13 ще предложи разговори и съобщения през сателит