Snapdragon 8 Gen 2 е един от най-добрите процесори за телефони с Android на пазара в момента, но вече видяхме няколко изтичания на информация за Snapdragon 8 Gen 3 още преди пускането му на пазара. Сега изглежда, че имаме първите предполагаеми подробности относно следващия Snapdragon 8 Gen 4.

Често появяващият се в полезрението профил Digital Chat Station твърди, че Snapdragon 8 Gen 4 (очевидно носещ номера на модела SM87505) ще използва персонализираната процесорна технология Nuvia на компанията. Това ще бъде първият процесор за смартфони Snapdragon, който ще използва Nuvia CPU.

Източникът твърди още, че новият процесор - който се очаква да бъде обявен в края на 2024 г. за телефоните от 2025 г. - ще има разположение на процесорните ядра 2+6.

Qualcomm хвърли малко светлина върху своята потребителска процесорна технология по време на срещата на върха на Snapdragon през 2022 г., като разкри, че тя ще се нарича Oryon. Преди това компанията също така отбеляза, че възнамерява да внедри технологията първо в персоналните компютри, така че може да не се наложи да чакаме Snapdragon 8 Gen 4, за да видим този нов процесор в действие.

Заявеното разположение на ядрата на процесора 2+6 също е доста интересно, което подсказва, че Qualcomm има както големи, така и малки потребителски ядра в процес на работа. Това няма да е първият път, в който чуваме за големи и малки персонализирани ядра Nuvia/Oryon, тъй като типстърът Куба Войчеховски по-рано твърдеше, че десктопният чип Snapdragon 2024 може да има осемядрен персонализиран процесор с осем големи ядра и четири малки ядра.

Очакваме Snapdragon 8 Gen 3 да се придържа към разположението на големите/средните/малките процесори. Но със сигурност звучи така, сякаш Qualcomm в крайна сметка може да се откаже от тристепенната процесорна конфигурация, която използва от серията Snapdragon 865 през 2020 г. насам. Това би изравнило американския производител на чипове с Apple, който се придържа към двустепенна процесорна конфигурация (два големи, четири малки) за своите процесори за iPhone с голям ефект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Snapdragon 8 Gen 3 идва, за да зададе нов стандарт за мобилната мощност