Ще стартираме този текст с уточнението, че оригиналната премиерна дата на Avatar 2 беше предвидена да се състои преди скромните пет години. Пет.

И още – режисьорът Джеймс Камерън подготвя общо четири продължения на оригиналната лента. За съжаление нито едно от тях няма да се случи в обозримо бъдеще, след като Disney официално оповести новината, че за пореден път премества потенциалните премиери за по-късни дати. Компанията, създала Mickey Mouse, е собственик на марката Avatar, след като закупи 21st Century Fox през 2018 година.

Новата дата за Avatar 2 е 17 декември 2021 година, като датите за останалите продължения също са изместени.

За съжаление, ако има един консистентен елемент при продълженията на Avatar, то за момента това е крайно неконсистентният продукционен процес, който очевидно не върви гладко.

Все още ни е и адски любопитно на какви технологични иновации ще разчитат продълженията. За оригинала Камерън заложи на все още неособено популярната и сурова 3D технология (стереоскопично 3D). Грандиозният комерсиален успех на оригинала обаче дори въведе временно „3D-то“ в домовете на хората – почти всички модерни телевизори в един момент предлагаха подобна функционалност.

Що се отнася до технологията на Avatar 2, за последно се знаеше, че лентата отново ще бъде заснета в 3D и ще работи при 48 или 60 кадъра в секунда (срещу все още водещите се за стандарт при пълнометражното кино 24).

В няколко свои интервюта Камерън намекна, че също е силно заинтересован от VR технологията. С други думи дали именитият режисьор няма да направи това за VR пазара, което направи навремето за „3D-то“?

Любопитен теч, свързан с камерата на Xperia 1, ще учуди мнозина