Тази седмица премиерите по нашенските кина са само три, но какви! Очакваното продължение на една от най-популярните младежки поредици е тук след дълго чакане, а новият екшън на Джери Брукхаймър ще ни пренесе на бойното поле в Афганистан. За десерт ще можем да гледаме и един интересен български филм с голям набор от български актьори. Приятно гледане!

"Лабиринтът: Последният кандидат"

Остават броени дни до една от най-очакваните премиери за началото на тази година. Третата, последна екранизация по хитовата печатна поредица - „Лабиринтът“ (Maze Runner) с автор Джеймс Дашнър. За незапознатите с трите части, последният от филмите беше сериозно забавен поради тежка травма на звездата на поредицата – Дилън О'Брайън. Актьорът, познат от сериала „Младият Върколак“, забави продукцията с почти година, но въпреки това филмът беше заснет.

В „Лабиринтът: Последният кандидат“ главният персонаж Томас (О'Брайън) и приятелите му, другите езерни, ще трябва да проникнат в легендарния и най-опасен лабиринт - „Последен град“. Този, който успее да се измъкне жив от злокобното място, ще получи отговор на въпроса как се е озовал в Лабиринта. В същото време предводителката на ЗЛО д-р Ава Пейдж (Патришия Кларксън) е близо до намирането на лек за инфекцията, унищожила населението на планетата. За този лек обаче ще са нужни допълнителни жертви... И третият филм ще бъде режисиран от Уес Бол и изглежда, че „Лабиринтът: Последният кандидат“ ще бъде най-впечатляващият в поредицата.

"12 силни"

Друг дългоочакван филм е на хоризонта. Крис Хемсуърт („Тор“) е предводителят на първата елитна група, изпратена в Афганистан, непосредствено след разрушителните атентати на 11 септември 2001 година. В тази военна драма още участват Майкъл Пеня („Марсианецът“), Майкъл Шанън („Пърл Харбър“) и прекрасната Елза Патраки („Бързи и яростни“), настоящата жена на Хемсуърт.

Капитан Мич Нелсън и неговите елитни бойци от Специалните части са нагърбени с тежката мисия за създаване на „съюз“ между Ислямския фронт и войските на САЩ с цел победа срещу общия враг – талибаните и терористичната група Ал Кайда. Фабулата във филма проследява трудностите, през които екипът трябва да премине, загърбвайки различията с новия си съюзник на основа етнос, религия и начин на живот. „12 силни“ е продуциран от емблематичния Джери Брукхаймър, виртуозът на холивудските блокбъстъри. Знаем, че в неговите филми е запазена марка и неразделна час да има поне един взривен самолет, два разрушени кораба, три горящи хеликоптера и четири срутени сгради. В този контекст можем да очакваме едно зрелищно пиршество на визуални ефекти, екшън и много военна драма.

"Посоки"

Стефан Командарев, режисьор на признатите български филми „Съдилището“ и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, ни поднася новия си филм, вдъхновен от разкази и истински истории от битието. В рамките на 24 часа в шест различни таксиметрови коли се качват шест различни пътника. Някои имат тъмно минало, други – история за разказване, всеки със своите лични проблеми, виждания и преживявания. Това, което ги обедниява в една цялостна история, е преплетените съдби на непознатите и как една смърт може да е повод за нов живот. Зрителят попада в тези ситуации през очите на шофьорите - някои са слушатели, други разпитващи, трети - агресори, а четвърти – жертви на агресори. Филмът ни представя частица от ежедневния живот, поднесена като една по-комплексна система от взаимодействия между отделните личности и как малките неща от деня крият зад себе си редица от случки. Сценаристи са Симеон Венциславов и Стефан Командарев, а в главните роли ще видим Асен Блатечки, Зуека, Иван Бърнев, Юлиан Вергов, Герасим Георгиев – Геро и други лица, познати от нашите екрани и театрални сцени. „Посоки“ ще можем да гледаме в Дом на киното, Одеон, Люмиер и др.