Тази седмица премиерите в родинте кина идват (предимно) от Европа! Два руски филма дебютират в българските кина, макар с леко закъснение. От Холивуд идва само новият обирджийски екшън „Бърлога на Крадци“ (Den of Thieves). А на края, но не на последно място, една страхотна продукция от Дания, специално за любителите на животните.

"Викинг"

Със закъснение от точно 12 месеца най-касовият руски филм на последната година идва и у нас. „Викинг“ се нарежда в челните места по мащаб на продукцията в Русия с рекорден бюджет от 20 милиона. След големия му успех в домашния боксофиса, идва време и за световно разпространение.

Историческата драма на режисьора Андрей Кравчук ни пренася в кървавото средновековие на Киевска Рус, непосредствено след смъртта на Светослав I, киевски цар, известен с военните си успехи в Източна Европа. Отвъд Северно море, принц Владимир събира група от викингски наемници, с помощта на които ще се опита да завземе Киев от своя полубрат Ярополк. Филмът притежава визуално качество, конкуриращо Холивуд, превръщайки събития от учебниците по история в средновековен екшън. А и кой не обича викинги?

"Борг/Макенроу"

В много случаи не е нужна оригинална история за създаването на добър филм. Едни от най-добрите екранни творения са филмова интерпретация на реални събития. Това се опитва да постигне и новият филм на датския режисьор Янус Мец („Броненосецът“), който отразява едно значимо събитие от историята на спорта - тенис мача между Бьорн Борг и Джон Макенроу на финала на „Уимбълдън“ през 1980 г. Освен дълго съперничество на корта, двамата притежават и напълно противоположен темперамент и стил на игра, нещо като Ники Лауда и Джеймс Хънт в познатия „С пълна газ“ (Rush) на Рон Хауърд. В този ред на мисли „Борг/Макенроу“ (Borg vs. McEnroe) би допаднал на всеки зрител с афинитет към спортните драматични филми, а за останалите - ще ни запознае с един от най-емблематичните тенис мачове в историята на спорта.

"Pro любов"

Всеки човек влага различно значение в думата „любов“. Тя е едновременно и различна, и еднаква. „Pro любов“ (Pro lyubov. Tolko dlya vzroslykh) ни разказва за това как няколко двойки съпреживяват топлите чувства по собствен начин. Дали това става с готварство, разходки, разговор или сексуални игри, всички те са водени от съветите на лектора-сексолог, изигран от Джон Малкович. Филмът на Анна Меликян не е поредното сладникаво клише за откриване на любовта, а е цветна, житейска история за това как да я запазим. На края, без съмнение, всеки ще се припознае с историите за любовните си терзания, които персонажите от Москва ни разказват.

"Бърлога на крадци"

Всеки един ден в САЩ се унищожават 120 милиона долара. Килограми използвани банкноти трябва да отидат във федералното подразделение на Лос Анджелис, за да бъдат накълцани и рециклирани... Освен ако банда хитроумни крадци не се доберат до тях преди това, за да ги измъкнат изпод носа на най-свирепите представители на закона в Лос Анджелис. Създавайки сложен план за обир, персонажите във „Бърлога на крадци“ ще се сбълскат с неочаквани обстоятелства, докато са постоянно притиснати от часовника. Режисьор е Крисчън Гъдегаст, познат с екшъна от 2016 г. „Код: Лондон“, така че феновете на напрегнатите трилъри ще имат нещичко за гледане в лицето на „Den of Thieves”.

"Жената на пазача на зоопарка"

За десерт тази седмица ще гледаме чешки филм от 2017 г., разказващ сърцераздирателната история на пазачите на зологическата градина във Варшава. Действието се развива по време на немската окупация през Втората световна война. Антонина и Ян Забински помагат за спасяването на стотици хора и животни по време на тези тежки времена. В главната роля е неотразимата Джесика Частейн, която в последните години показа своята обаятелност на екрана с красотата и финеса си на игра. Филмът „Жената на пазача на зоопарка" (The Zookeeper's Wife) е много повече от поредната лента за Втората световна война и зрителите стават съпричасни на сем. Забински, чиято цел е единствено да запазят невинните животи. Както тези на хората, така и на животните.