Нова година...нова рубрика. От сега нататък в "Седмицата в кино" ще може да научавате за най-новите премиерни филми на българските екрани, както и екранни продукции, които не са показвани досега на родна земя. Тази седмица има няколко интересни попълнения в програмата на киносалоните. Новият екшън филм с Лиъм Нийсън е тук, артистичният филм "Болшой" и комедийният хит с Мат Деймън - "Малък голям живот", също пристигат на големия екран. Допълнително ще отбележим подобаващо Деня на българското кино с няколко забележителни български продукции от последните години. 

"Без последна стъпка"

Лиъм Нийсън отново е тук, за да ни докаже, че времето не му е отнело умението да се заплита в криминални ситуации, от които само той може да намери изход. „Без последна стъпка“ (The Commuter) e четвъртият филм, който Жауме Колет-Сера създава заедно с Нийсън. Двамата са един от най-емблематичните холивудски дуети в този жанр и са отговорни за филмите „Директен полет“, „Опасни води“ и „Среднощно преследване“. Това, което може да очакваме от новия им филм, е още по-голяма доза заплетен екшън-трилър. Персонажът на Лиъм Нийсън е застрахователният брокер Майкъл, който най-спокойно пътува със следобедния влак към дома си след работа. Естествено нищо не е случайно, защото Майкъл ще се окаже в епицентъра на смъртоносна схема, застрашаваща живота на пътниците. Под натиска на изтичащото време, обърканият брокер ще трябва да вземе тежко решение... Филмът изглежда като интересно предложение за екшън феновете, особено при острата липса на качествени филми от този жанр в последните месеци.

"Болшой"

Един малък поглед в кухнята на едно от най-придирчивите изкуства в света – класическия балет. Казвам придирчив, защото няма друго изкуство, което така да притиска границите на човешките възможности и да предизвиква издръжливостта на волята. Тъга, завист, радост, провал, отново тъга... Всичките емоционални състояния на духа, през които трябва да мине една начинаеща балерина, са представени по майсторски начин от режисьора Валери Тодоровски в „Болшой“. Именно Джулия, бедно момиче с афинитет към танците, ще се сблъска с адските трудности в съзнанието си и извън него, за да достигне пиедесталната сцена на Болшой театър. Екранното действие проследява растежа на героинята под звуците на Чайковски, елегантно потапяйки зрителя в магията на танца. Филмът е нещо, което трябва да се види, особено ако мисълта за красотата на балета ви докарва поне тънка усмивка.

"Малък голям живот"

Downsizing е филм с... интересна фабулна идея. В едно недалечно бъдеще човечеството предлага предприемчивата стратегия за смаляване на населението с цел по-добър живот на хората и по-малко замърсяване и ограничаване на презаселването. Те лека-полека се опитват да създадат „смалени“ общества, но не всичко е толкова удобно, колкото изглежда. Поредица от проблеми и нелепи ситуации се случват на Пол (Мат Деймън), най-новия „смален“. Филмът е социална сатира с типичен американски хумор и забавляваща актьорска игра от Деймън и Кристоф Уолц. Ако си търсите този тип смях пред големия екран, „Малък голям живот“ е филмът ви от тази седмица.

Ден на българското кино - 13 януари

По повод честването на празника на българското кино (13 януари) тази седмица в шест от киносалоните в столицата ("Одеон", "Люмиер ЛИДЛ", "G8", "Евросинема", "Червената къща", Дом на киното) зрителите ще имат възможността да гледат още веднъж едни от най-емблематичните и успешни български филми от последните години. Голяма част от прожекциите са със свободен вход с изключение на новоизлeзлите продукции "Вездесъщият", "Възвишение" и "Дъвка за балончета", които са с цена 5 лв. на самия ден на празника. Другите филми, които ще можем да гледаме, са "Азбука на надеждата”, "Цветът на хамелеона”, "Каръци”, "Съдилището”, "София - 100 години столица на българското кино”, "Страсти по Леа”, "Отец Иван и неговите деца”, "Момчето, което беше цар", "Източни пиеси" и "Дзифт“.

Празникът чества първата публична прожекция на българския филм - „Българан е галант“ през 1915 година.

и за десерт....

"Снежното момиче" (Снегурочка)

Един по-различен филм за приказки и принцеси. Филмът „Снежното момиче“ събира няколко награди за режисьорски дебют. Той е дипломната работа на Илина Перянова от Балтийската школа за кино и медии в Талин, Естония. Филмът е основан на класическата руска приказка за Снежанка и пиесата на Островски със същото име и ни пренася в един магичен съвременен Талин. Там историята на едно момиче, надарено с нестандартна сила, се разгръща на екрана. Един красив филм, подходящ и за по-малките, който може да намерите в Дом на киното тази седмица.