Гилдията на екранните актьори - Американската федерация на телевизионните и радиоартистите (SAG-AFTRA) официално започва стачка, а по време на пресконференцията в петък, на която беше обявена новината, ръководството на гилдията се задълбочи в един особено тревожен въпрос, който изпълнителите повдигнаха по време на преговорите за договор: изкуствения интелект.

Не е тайна, че защитата срещу технологии, базирани на изкуствен интелект, които използват образите на актьорите без тяхното съгласие или компенсация, беше една от големите спорни точки на SAG-AFTRA. Но по време на новото изявление националният изпълнителен директор на SAG-AFTRA Дънкан Крабтрий-Ирланд разпалено навлезе в повече подробности за това, което холивудските студиа са предложили по отношение на ИИ - и то е доста шокиращо.

В отговор на въпрос за това, което Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (организацията, която преговаря от името на холивудските студиа) нарече "новаторско" предложение за изкуствен интелект за защита на цифровите образи на изпълнителите, Крабтрий-Ирланд не спести критични думи.

"В това "новаторско" предложение за изкуствен интелект те предложиха нашите фонови изпълнители да могат да бъдат сканирани, да получават заплата за един ден, а техните компании да притежават това сканиране, техния образ, тяхното подобие и хората да го използват завинаги във всеки проект, който искат, без съгласие и без компенсация", каза той. "Така че ако си мислите, че това е новаторско предложение, предлагам ви да помислите отново."

Няма да е пресилено, ако кажем, че това предложение звучи като извадено директно от епизод на "Черното огледало".

ИИ се появи като тема и по-рано на пресконференцията, като президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър (която оттогава бе приветствана онлайн за страстната си реч) каза, че обявява стачката: "Целият бизнес модел е променен от стрийминг и ИИ".

"Ако не се изправим сега, всички ние ще бъдем застрашени", продължи тя. "Не можеш да промениш бизнес модела толкова, колкото вече е променен, и да не очакваш, че и договорът ще се промени."

Стачката на SAG-AFTRA, която започва в полунощ, е първата от 1960 г. насам, в която тя излиза на протест заедно с Гилдията на американските сценаристи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Има ли смисъл от ежедневните 5 минути без телефон?

 

Още от Play