След 14 екранизации филмовата вселена на Marvel (MCU) продължава да поддържа добро темпо. Знак за това е „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), който атакува кината преди броени дни, а вече показва отлични финансови резултати. Но парите не са всичко, нали? Абсолютно точно. Филмът обаче обира положителните овации и на фенове, и на критиката. Знак за това е сертификатът за свежест в Rotten Tomatoes и рейтингът от 90%. Можем само да поздравим Disney.

Интересното е, че в рамките на тези 14 филма много герои получиха своите самостоятелни истории, но по всичко личи, че само Iron Man ("Железният човек") е приключил със соловата си кампания. Сега е време за други образи да блеснат. И ако можем да се доверим на актьора Том Холанд, неговият персонаж Spider-Man ще е именно един от тях.

В интервю за Hollywood Reporter Холанд разкрива, че е подписал договор за цели шест филма. Три от тях със сигурност са самостоятелни истории, в които той е главният герой. На въпроса, колко филма ще направи още във филмовата вселена на Marvel, актьорът отговаря: „Те (Marvel) ти дават различни възможности, които могат да бъдат изпълнени по всяко едно време. Подобно на кратко участие в „Отмъстителите“. Все още не знам точно в кои филми. Не знам. Имам договор за три филма за Spider-Man и три солови филма“. Все още не е ясно кои точно ще са тези три солови филма и дали ще са части от „Отмъстителите“. Възможно е Disney да има планове за други екранизации по Marvel.

Самият персонаж, правата за който са собственост на Sony, нямаше как да попадне във филм от MCU, но това се промени преди малко повече от година. Тогава двете компании обявиха партньорство, което позволи на симпатичния герой да стане част от голямата вселена, контролирана от Disney. Самата Sony имаше променлив успех с героя. След първите два наистина добри филма на режисьора Сам Райми и Тоби Магуайър в ролята на Spider-Man последва трети, който разочарова. През 2012 година беше направен нов опит от режисьора Марк Уеб и Андрю Гарфийлд в главната роля. Филмът получи предимно смесени оценки, но все пак две години по-късно последва продължение – The Amazing Spider-Man 2. То затвърди мнението, че и тази поредица е обречена на неуспех. Така героят беше пуснат в по-свежата и плодородна среда на Disney.

След епизодичната, но успешна роля в „Капитан Америка: Гражданска война“ (Captain America: Civil War) през юли 2017 година очакваме и първия самостоятелен филм за Spider-Man (Homecoming) в тази вселена.

По всичко личи, че Spider-Man ще бъде сред постоянните лица в MCU.