Вчера вечерта се проведе грандиозното откриване на 22-рото издание на Международния София Филм Фест. За поредна година домакин на церемонията беше зала 1 на НДК, а билетите бяха разпродадени няколко дни преди събитието.

Тази година "Оскарите" поставиха рекорд по ниската гледаемост, но за моя радост най-големият фестивал за световно кино в България събра вниманието на изключителен брой хора. Тазгодишното издание се фокусира върху темата за спорта - в контекста на универсалния език на седмото изкуство. По този повод едни от най-престижните гости на церемонията и спонсори на фестивала бяха усмихнатите лица от Robert Bosh Foundation. Това е една от най-големите дарителски фондации в Европа, инвестираща средства в развитието на науката, изкуството и спорта в последните 50 години. Тяхното присъствие е отбелязано с Топката (The Ball), футболния еквивалент на олимпийския огън, който тръгва от Лондон и ще достигне руските градове, в които ще се проведе Световното първенство тази година.

След като беше представена плеядата от гости, церемонията продължи с прожекция на българския филм “Áга” на режисьора Милко Лазаров. Екранното произведение получи специално място на престижния Берлински международен кинофестивал Berlinale, закривайки програмата на събитието - високо признание, което не е присъждано на български филм до този момент. Това не е никак случайно, тъй като “Áга” вплита множество хуманитарни и ценностни теми в привидно минималистичния си сюжет.

Филмът разказва историята на Нанук и жена му Седна - едни от последните обитатели на тундрата. Светът е загърбил техния традиционен начин на живот, дървените сечива и къщите от кожи изглеждат като експонати в музей, но за двамата ескимоси това е част от битието. Въпреки че привидно творбата на Милко Лазаров не резонира с проблемите на модерния човек, то конфликтите, скръбта и любовта, които изказват филмовите персонажи на големия екран, са универсални за човешкото възприятие.

“Áга” не трябва да бъде изпускан и всеки би могъл да го види на някои от прожекциите по време на фестивала. Освен него зрителите ще имат възможност да избират от над 200 филма, 22 от които - български. Сред тях са емблематични имена от последните години като “Възвишение”, “Лили рибката” и други. Освен тях ще може да видите и филмите от “Оскар” селекцията като “Аз, Тоня”, “Проектът Флорида” и т.н. Пълната програма е необятна, но може да откриете вашия филм тук.

Несъмнено София Филм Фест всяка година вдига летвата на фестивални събития у нас: гостите стават повече, филмите стават по-разнообразни, а интересът на зрителите към киноизкуството нараства. Не пропускайте да се потопите в магията на седмото изкуство в София до 29 март.