Тази седмица ще може да се насладим на няколко филма с невероятни актриси в главните роли. На първо място е неотразимата Мерил Стрийп, която за пореден път ще застане под прожекторите, за да ни покаже своето майсторство в новия филм на Спилбърг „Вестник на властта“. Друга забележителна млада дама – Дженифър Лорънс, ще блесне в ролята си на таен агент-прелъстител в шпионския трилър „Червена лястовица“. Не на последно място ни очаква и една интригуваща екранна адаптация за дух, който сменя ежедневно тялото си във филма „Всеки ден“. За десерт – звездният детектив и супергероиня Джесика Джоунс се завръща във втория си сезон, достъпен през платформата Netflix. Приятно гледане!

Червена лястовица

Red Sparrow, шпионски трилър - САЩ/Русия

След психологичния трилър „Майка!“ (2017) обаятелната Дженифър Лорънс се завръща на големия екран в „Червена лястовица“. Филмът е дело на успешния режисьор Франсис Лорънс, сценарист на хитовата поредица „Игрите на глада“, откъдето се познава с актрисата.

„Лястовички“ е кодовото наименование на група високотренирани младежи в Русия. Обучавани в шпионаж, бойни умения и прелъстяване, тяхната цел е да се сближат с набелязани хора, за да ги съблазнят или убият. Такъв е случаят с персонажа на Лорънс. Доминика Егорова е харизматична примабалерина, която претърпява контузия, завинаги лишавайки се от възможността да танцува на сцена. След като бива вербувана и тренирана като „лястовица“, Доминика се превръща в най-опасния агент на тайната групировка – красива, харизматична и безскрупулна. Нейната заветна цел е агентът на ЦРУ Натаниел Наш, изигран от Джоел Едгъртън („Бойна кръв“).

Филмът представя по изключителен начин терзанията на младата агентка, а прекрасната игра на Лорънс изпълва екрана с напрежение и драматизъм. „Червена лястовица“ определено ще грабне всеки, който е фен на шпионския екшън.

Вестник на властта

The Post, драма, по истински случай - САЩ

Най-новият филм на Стивън Спилбърг излезе в избрани кина в САЩ още през декември и предизвика силен отзвук в медийното пространство. Въпреки че не взе „Златен глобус“, The Post е един от очакваните фаворити за „Оскар“. И това няма как да бъде другояче, щом в главните роли са Мерил Стрийп и Том Ханкс, а на режисьорската скамейка стои Спилбърг.

„Вестник на властта“ е исторически филм по истински случай. Действието се развива в САЩ в началото на 70-те, а „бойното“ поле на фабулата е редакцията на „Вашингтон поуст“. Главното действащо лице е на Кей Греъм (Стрийп), чието семейство от години успешно управлява издателството. След трагичното самоубийство на съпруга ѝ тя става първата жена главен редактор на вестника и първата жена начело на компания от Fortune 500. По това време в САЩ все още съществуват скрупули относно жените, притежаващи някакъв вид „власт“, или по-скоро жените, на които им се гласува доверие за вземането на важни избори в обществото, разказва самата Стрийп.

Важният избор, пред който е поставена Кей Греъм по това време, е относно публикуването на т.нар. досиета от Пентагона. Това са папки, изтекли от Главния щаб на Пентагона, намерени през 71-ва, съдържащи класифицирана информация за Виетнамската война. Фабулата във филма разказва за намирането на информацията и изборите, които двамата редактори трябва да вземат. Дали да се публикува класифицираната информация, противопоставяйки се срещу интересите на управляващите и рискувайки бъдещето на цялото издателство?

Проблематиката на „Вестник на властта“ е силно актуална и днес. С голямото пренасищане на медийното пространство от неистинни и манипулативни публикации, както и индиректната цензура върху свободата на словото.

С този филм Спилбърг отново доказва, че може да прави кино, различно от блокбъстърски развлекателното, а превъплъщението на Стрийп е наслада за окото – една актриса, която продължава да надскача себе си!

Всеки ден

Every Day, романтика, фантастика - САЩ

Един от най-шантавите филми на годината вече е тук. „Всеки ден“ е базиран върху едноименната книга на Дейвид Левитан, която печели признанието на голям брой млади читатели след публикуването си през 2012 г.

Фабулата във филма съчетава елементи на фантастика и романтична новела. В него ще се запознаем с историята на персонажа А. Всеки ден той/тя се буди в тялото на различен човек, но запазвайки спомените и съзнанието си, като едновременно усеща чувствата на своя приемник. Веднъж ще е младо момче, а на следващия ден – пънкарка с цветна коса. Един вид обладаване за 24 часа на хора, винаги на една и съща възраст, никога в същото тяло. Една сутрин А се събужда в тялото на тинейджъра Джъстин, който си има приятелка на име Рианън. А бързо се привързва към момичето и в продължение на следващите няколко дни се опитва да се доближи до нея независимо от тялото, в което се намира. А дълго се опитва да убеди Рианън, че връзката, която се създава, е между нея и А, а не с Джъстин.

Историята във „Всеки ден“ определено е една от най-интригуващите романтични новели, които човек може да прочете. Режисьор на филма е Майкъл Съки, познат с успешния сериал Grey Gardens от 2012 г. Ако Съки успее да пресъздаде текстовия първоизточник по интригуващ начин, то Every Day ще има потенциал за успешен боксофис и добро приемане от страна на феновете на книгата.

Джесика Джоунс сезон 2 - сериал по Netflix

Jessica Jones, екшън, фантастика - САЩ

Феновете на Marvel също имат причина да седнат пред екрана тази седмица. На Деня на жената, 8 март, се очаква премиерата на втория сезон на сериала за атрактивната Джесика Джоунс. Първото издание постигна голям успех във виртуалната платформа за филми и сериали – Netfliх.

Във втория сезон на поредицата бившата супергероиня отново ще се занимава с разследване на свръхестествени престъпници и борба с опонентите си, без да играе по чуждите правила. Надявам се, че персонажът на Джоунс ще добие по-голяма популярност сред феновете на Marvel франчайза, тъй като тя има една от най-интересните житейски истории, описани в комиксовата поредица.

Още от Play