Stability AI току-що представи Stable Audio 2.0, обновена версия на своята платформа за генериране на музика. Тази система позволява на потребителите да създават до три минути аудио чрез текстова подсказка. Това е приблизително дължината на една истинска песен, така че тя може да създаде интро, пълно развитие на акордите и аутро.

Първо, добрите новини. Три минути са много. Предишната версия на софтуера не надвишаваше 90 секунди. Само си представете фалшивата песен за рожден ден, която можете да направите в стила на онази песен на Роб Томас/Сантана. Друго предимство? Инструментът е безплатен и публично достъпен чрез уебсайта на компанията, така че заповядайте.

Работи предимно с текстови подкани, но има възможност за качване на аудиоклип. Системата ще анализира клипа и ще създаде нещо подобно. Всички качени аудиоклипове трябва да са свободни от авторски права, така че това не е с цел да се имитира нещо, което вече съществува. По-скоро може да бъде полезно, да речем, за изсвирване на част от барабани или за удължаване на 20-секунден клип в нещо по-дълго.

Сега лошите новини. Това все още е музика, генерирана от изкуствен интелект. Тя е готина като тема за разговор и като емблема на едно възможно бъдеще, което е чудесно за майсторите и лошо за музикантите, но това е всичко. В началото песните могат да звучат наистина добре, докато не започнат да се виждат шевовете. Тогава нещата стават малко страшни.

Системата например обича да добавя вокали, но не и на познат човешки език. Предполагаме, че е на езика, на който се пише текстът в изображенията, генерирани от изкуствен интелект. Вокалите понякога звучат като истински хора, а друг път като грегориански песнопения, филтрирани през космическа цедка.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл

Още от Play