От всички компании и мрежи, които са обявили или пускат самостоятелни стрийминг услуги напоследък, тази на Disney вероятно има най-смисъл. В края на краищата фирмата има такъв голям каталог от съдържание, който се връща в продължение на десетилетия холивудски продукции. Нещо повече, те притежават както Marvel, така и "Междузвездни войни", франчайзи с достатъчно влияние, за да привлекат хората към стрийминг услуга. Но сега може да има изненадващи проблеми с някои от правата на "Междузвездни войни".

През 2016 г. Disney продаде правата за телевизионни предавания на оригиналната трилогия, прикуелите и четири по-нови филма (общо 10) на Turner до 2024 г. Освен това, тя продаде и някои права за стрийминг на това съдържание. И сега компанията иска да си ги върне. Според Bloomberg, Disney е направила запитвания за обратно изкупуване на правата, но Turner не реагира положително. Най-малкото те биха искали както пари, така и програмни сделки, равни на филмите, които от биха се отказали.

Не е ясно дали въпросът тук е възстановяване на права за стриймване на прикуелите и оригинална трилогия (за която Turner може да има изключителни права) или дали Disney просто иска да ограничи това къде другаде да гледате тези филми, за да лансира услугата си за стрийминг. Така или иначе, е много важно за Disney да има тези много обичани филми (най-малкото оригиналната трилогия), достъпни за зрителите при стартирането на услугата, така че нека се надяваме, че тази сделка с Turner ще се случи бързо.