Като ученик, обожавах книгите на известното по онова време издателство "Плеяда". Причината - в каталога му личаха най-добрите книги-игри за онова време (и да - и аз, и вие знаем, че това пък е тема, която си заслужава да си припомним обширно и носталгично някой път) и творчеството на Стивън Кинг. Ако първите ми донесоха незабравими интерактивни приключения, то второто ме направи участник в уникалното влакче на ужасите, в което не можеш да избираш накъде да тръгнеш, но не можеш и да откъснеш поглед от бездната пред теб. С други думи, фен съм на Стивън Кинг.

През годините съм изчел солидна доза от неговите произведения, като „Мъглата“ и „Очите на дракона“ си остават любимите ми. Изгледал съм и доста киноадаптации по тях, където качеството е по-нестабилно. Някои са силни, други не чак толкова, а трети са си откровени провали. Именно към третата и най-неприятна, за съжаление, категория можем да причислим и последните опити за екранизация в серийна форма на произведения на големия майстор на уплахата. Имам предвид „Под купола“, който предизвика противоречиви реакции, и „Мъглата“, който бе прекратен след десет епизода. Затова подходих към "Касък Рок" със завидна доза скептицизъм. Ако ме разочарова, да не ме е яд; ако ми хареса, да бъде приятна изненада.

Опитът на Холивуд с адаптирането на произведенията на Стивън Кинг е разнопосочен в най-добрия вариант: За всеки филм като "Кери" или "То" има "Тъмната кула" или "То" като минисериал. Така че Hulu направи умен ход като приспособи не само един роман от учителя на писаните ужаси, а всички наведнъж, създавайки нещо като разширена вселена на Стивън Кинг. Резултатът: новата антология "Касъл Рок" - продукция на Hulu и достъпна за гледане през HBO GO - е наистина зловещ пъзел от най-известните истории на Кинг, които напомнят на "Фарго" и "Зловеща семейна история" с истински страх и богатство от силни индивидуални изпълнения.

Както може би сте предположили от заглавието, серията се развива в град Касъл Рок, щата Мейн: измисленото място на действието в творби като "Нужни неща" и "Тъмната половина". Историята стартира на висока скорост, когато забравен затворник - мрачен и измъчен тип, изигран от неочакваната звезда Бил Скарсгард ("То") - е открит в изоставено крило на порутения и разпадащ се затвор Шоушенк. Как е стигнал там? И какво не е наред с него? Адвокатът на осъдени на смърт престъпници Хенри Дийвър (Андре Холанд) е върнат обратно в родния си град, за да разкрие мистерията ... Добавете към това и мистерията на неговия травматичен детски спомен, която сам трябва разплете и "Касъл Рок" всъщност споделя няколко теми и тонове със сериала Sharp Objects на HBO (ревю), които също имаше премиера наскоро.

Факторът "хорър" е налице: Касъл Рок е град, измъчван от неясни и зловещи убийства, и почти изглежда, че там насилието е като заразна болест, която се свързва с всеки, който случайно се намери в града. Първите два епизода, които имах възможност да гледам, предлагат солиден брой стряскащи ситуации с много зловещ саундтрак за фон. Сериалът никога не става кървав или направо луд като "Зловеща семейна история" - всъщност бих искал да го видя да нагази още повече в свръхестественото през идните седмици - но има постоянно усещане за ужас и страх, което те държи на ръба. До голяма степен той се развива подобно на творчеството на Кинг, което е по-психологически тревожно, отколкото визуално кърваво. И тогава, когато истинският ужас настъпи, той удря като с чук.

Сюжетът преплита по много хитър начин препратки за феновете на Стивън Кинг със зорки очи: барът Mellow Tiger; заглавие на вестник, което гласи "Rabid Dog Tears Through Town"; психиатрична болница Juniper Hill; честият герой Алън Пангборн, изигран тук от Скот Глен. "Касъл Рок" е "базиран на герои и локации" от Кинг - който служи като изпълнителен продуцент заедно с Джей Джей Абрамс - и ако сте хорър фанатик, ще се радвате на т. нар. "великденски яйца" и всичките намигания. Подобно на "Фарго" на FX, този сериал преработва познатия базов материал, почитайки миналото, докато проправя собствената си пътека напред. За това помага и фактът, че режисьорът на "Фарго" Майкъл Упендал е създал три от първите четири епизода.

За атмосферата и реализацията спомага още фактът, че "Касъл Рок" има добър актьорски състав. Холанд се отличава с властно присъствие в ролята на Хенри и излъчва внушителност. Като мистериозния безименен затворник, Скарсгард също е много авторитетен и смразяващ, дори без да се налага да каже нито дума. Симпатичната новозеландска актриса Мелани Лински е фантастична, както обикновено в ролята на невротичната Моли, която има стара и оплетена история с Хенри. Тук са още Джейн Леви, Ноел Фишър и самата "Кери" - ветеранката Сиси Спасек. Всички елементи попадат на местата си и така спомагат да свържат тази вселена, пълна с различни намеци и препратки към десетилетия от творчеството на Стивън Кинг. Не по-малка обаче е и ролята на самото градче. Казват, че понякога локацията е най-важният актьор и Касъл Рок е есенцията на малкия американски град, по чиито заспали улички се носи шепотът на отдавна отминали трагедии и неразплетени мистерии.

Ранните епизоди са малко разпръснати що се отнася до избистрянето на сюжета и се опитват да жонглират множество разкази в няколко времеви периода, така че отнема известно време, докато историята се установи. Но нишките на главните герои са достатъчно силни и колкото повече научавате за този град, толкова по-богата и по-завладяваща става историята му. Дори и да не сте запален читател на Стивън Кинг - и особено, ако сте - "Касъл Рок" има повече от достатъчно, за да ви държи пред екрана.

В Европа сериала е достъпен, благодарение на HBO и  премиерата за България в HBO GO e днес с 4 епизода, като всеки следващ ще е достъпен всеки следващ четвъртък. Премиерата по HBO e насрочена за 28 август, вторник, от 23:00 часа.

Тагове: