Toy Story 4 на Pixar счупи при дебюта си рекорда за най-голяма премиера на анимационен филм с приходи от 238 милиона долара. С това почитателите на анимациите могат да очакват една от най-силните надпревари за „Оскар“ в категорията от много години насам.

Макар да сме едва юни, мнозина очакват номинациите да отидат в Toy Story 4 и How To Train Your Dragon: The Hidden World на Dreamworks, който през март разказа емоционалната последна част от тази история за съзряване. Лесно е да си представим още, че очакваният с огромен интерес Frozen 2 на Disney, който дебютира през октомври като продължение на носителя на „Оскар“ от 2014 г., също ще бъде силен кандидат.

Ако приемем, че тези три филма ще се борят за наградата, това оставя още две номинации и много претенденти за тях.

Един от тях е The Lion King на Disney, като въпросът тук е дали компанията ще го включи в борбата, тъй като филмът не е класическа анимация, а компютърна графика. Правилата на Академията за филмови изкуства го позволяват, но през 2016 г. The Jungle Book спечели „Оскар“ именно за специални ефекти и Disney вече пласира The Lion King в тази категория.

Освен това в борбата могат да се включат още първата оригинална анимация на Netflix, наречена Klaus, както и The Addams Family, който е с гласовете на Чарлиз Терон, Оскар Айзък и Бет Мидлър.