Стрийминг платформата постигна поредната си победа в процеса си на налагане като основен метод за консумация на съдържание. Телевизионната академия за изкуство и наука на САЩ обяви, че от 2020 г. популярните DVD скрийнъри ще бъдат извадени от употреба и вместо това ще се използва стриймвано съдържание. Така кандидатите за престижните награди „Еми“ ще трябва да представят своите продукции в нова стрийминг платформа, където те да бъдат гледани и така да се определят победителите.

Според Академията този ход ще позволи по-адекватно да се отговори на модерните вкусове на нейните над 25 000 членове. Промяната има финансова изгода, тъй като отпечатването и разпращането на оптичните носители е скъпо и вреди на околната среда.

Това не е първият път, когато организаторите на наградите „Еми“ флиртуват със стримийнга. Академията вече си партнира с Google, за да използва Chromecast при гласуването. От 2020 г. обаче стримийнгът ще бъде не само възможна, а единствена опция.

Разбира се, другата сериозна причина да се премине към стрийминг е борбата срещу пиратството, което по традиция съпътства разпращането на DVD скрийнърите. Самият факт, че всяка година преди наградите в Холивуд циркулират над 25 000 диска, носи реалната опасност да попадне в пиратски ръце. През 2013 г. тогавашният шеф на Time Warner Джеф Бюкс иронично възкликна, че да бъде най-пиратстваният сериал в света е по-добре от награда „Еми“ за „Игра на тронове“.

Още от Play