Видеоигрите са част от всекидневните забавления за все повече хора, а гейминг стриймингът се превръща в предпочитана форма на достъп до такова съдържание. Това са част от изводите от днешната пресконференция по случай третото издание на Българския гейминг маратон. Събитието, в което участие ще вземат 42 утвърдени и изгряващи стриймъри, състезатели по електронни спортове, ютюбъри и други интересни личности, ще се проведе на 19 септември на разнообразни интернет “локации” с подкрепата на една от водещите компании за дигитални активи в света Nexo. Всички участници, турнири и пълна програма на фестивала са достъпни на адрес https://gamingmarathon.bg/.

„Третото издание идва една година след първото – период, през който онлайн забавленията спечелиха нови публики, а в света на видео игрите промените и иновациите са повече от всякога. Водеща новина в сектора е, че количеството консумирано съдържание през последните две години нарастна значително,  превръщайки гейм стриймингът във все по-масов избор за развлечение, а неговата аудитория – все по-разнообразна“ - споделя Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play, компания с фокус във видеоигри, електронни спортове и дигитално съдържание, организатори на Български Гейминг Маратон.

„Крипто и електронните спортовете са стихийно разрастващи се сродни ниши, създадени от нашето “дигитално” поколение, днес те променят живота такъв, какъвто познавахме до преди 20 години. Малко хора са очаквали, че криптовалутите и гейминга ще станат темата на деня, но сме във времена, в които електронните спортовете са един от най-масовите начини за забавление, а криптото е индустрия за трилиони. Вълнуващото тепърва предстои, защото това е само началото”, споделя Владимир Йорданов, продуктов дизайнер в Nexo и гейминг ентусиаст.

Бе подчертана и разширяващата се обществена роля на видеоигрите, които се превръщат от чисто забавление и в платформа за общуване.

„Тенденцията е колкото по-ниска е възрастовата група на феновете на игрите, толкова повече те да възприемат популярните онлайн игри като място не само за игра, но и за комуникация помежду си, откриване на нови приятели и споделяне“ - посочи още Кадинов. Според него, тези тенденции вече се забелязват не само на световно, но и на локално ниво.

Гейминг Маратонът ще кулминира в 20:00 ч. с второто издание на гейминг куиза “Без име” с водещи Ицака и 100 Кила, който ще се излъчва на живо във Facebook страницата на TDB Play. Специални участници в събитието са “Заедно в час”- неправителствена организация, чиято мисия е да осигури на всяко дете в страната достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Организацията работи за тази кауза, като развива нови учители, подкрепя училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

Не изпускайте и първите по рода си тематични турнири Crypto Knights, организирани съвместно с Nexo, които предлагат модерен крипто прочит на класическите състезателни игри Starcraft II и DOTA 2.

Всички са поканени!

Тагове:
Още от Play